Leonardo da Vinci

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere
2. Viata timpurie in Florenta
3. Viata din Milan
4. Reintoarcerea in Florenta
5. Picturi
6. Cariera unui geniu
7. Anii fara odihna
8. Calatoriile sale si moartea
9. Date importante

Extras din referat:

Date importante Bibliografie : Internet Istoria culturii si civilizatiei Leonardo da Vinci 1. Introducere Leonardo da Vinci (1452-1519), artist florentin, unul dintre marii maestri ai Renasterii, pictor celebru, arhitect, inginer, sculptor si om de stiinta. Profunda lui dragoste pentru cunostinta si cercetare a fost cheia incercarilor sale artistice si stiintifice. Inovatiile sale in domeniul picturii au influentat cursul artei italiene pentru mai mult de un secol dupa moartea sa, si studiile sale stiintiifice in anamtomie, optica si hidraulica au anticipat multe dintre realizarile stiintei moderne.

a trait la sfarsitul unei dintre cele mai importante epoci din istoria artelor: Renasterea italiana. Desi Italia produsese deja un geniu dupa altul vreme de aproape 3 secole, Leonardo a fost recunoscut chiar si in timpul vietii ca o fiinta exceptionala un geniu printre genii. Doar 2 dointre contemporanii sai, Michelangelo si Rafael rivalizau cu reputatia artistului si perioadei scurta cuprinsa intre1500-1527, in care toti trei au lucrat, este cunoscuta ca Renasterea tarzie.

Leonardo s-a nascut pe 15 aprilie 1452 in micul orasel Vinci de langa Florenta.

La mijlocul anului 1460 familia s-a mutat la Florenta unde lui Leonardo i-a fost data cea mai buna educatie artistica si intelectuala pe care o putea da Florenta.

El era chipes, convingator la vorba, un bun muzician dar si improvizator. In 1466 a fost ales ucenic la Andrea del Verrocchio, cel mai bun pictor si sculptor din Florenta.

In atelierul lui Verrocchio, Leonardo a fost introdus in multe activitati, de la pictura de icoane si pictura in pensula la proiecte sculpturale in marmura si bronz. In 1472 el a fost admis in ghilda pictorilor din Florenta si in 1476 a fost considerat asistentul lui Verrocchio.

In pictura lui Verrocchio, Baptismul lui Hristos (1470) ingerul ingenuncheat din stanga picturii este facut de Leonardo. In 1478 Leonardo devine un maestru independent. Prima lui insarcinare, de a picta o icoana pentru capela din Pallazzo Vecchio, primaria Florentei, nu a fost executata niciodata. Prima lui pictura mare, The Adoration of the Magi (Adoratia Magilor), a inceput in 1481 si lasata neterminata a fost comandata de manastirea San Donato a Scopeto. Alte lucrari: Benois Madonna (1478, Hermitage, St. Petersburg), portretul Ginevro del Benci (1474, Galeria Nationala, Washington) si neterminata St. Jerone (1481, Pinacoteca, Vatican) 2. Viata timpurie in Florenta Leonardo s-a nascut in micul oras Vinci, de langa Florenta, in Tuscania. A fost fiul unui notar florentin bogat si a unei taranci. In mijlocul anilor 1460, familia s-a stabilit in Florenta, unde Leonardo a primit cea mai buna educatie. A avansat rapid social si intelectual. Arata bine, vorbea usor, si era un muzician bun. In 1466 a devenit ucenicul lui Andrea del Verrocchio, cel mai bun pictor si sculptor al acelor timpuri. In atelierul lui, Leonardo a invatat multe lucruri, de la pictura altarelor ...

Bibliografie:

1. Internet

2. Istoria culturii si civilizatiei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leonardo Da Vinci - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 425 cuvinte
Nr caractere:
12 319 caractere
Marime:
421.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
leonardo da vinci, inventii
Predat:
la liceu
Sus!