Istorie prin arta cuvântului Marcus Tullius Cicero

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sa-i compatimim pe cei care nu-l citesc pe Cicero.

Dar sa-i compatimim si mai mult pe cei care, citindu-l, nu sunt drepti cu el. (Voltaire) In numarul trecut al revistei noastre am amintit fapte si semnificatii inscrise in cronologia vietii si operei lui Cicero, intre anii 106 si 69 i. Hr. Continuam, in numarul de fata, cu evenimentele dramatice petrecute in anul 63. Cicero este consul al Republicii romane.

Pana cand, Catilina? . Pana cand, Catilina, vei abuza de rabdarea noastra? . Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? . Intrare de-a dreptul in subiect ex abrupto la inceputul primei Catilinare, discurs politic rostit de Cicero in Senatul roman, la 8 noiembrie 63 i. Hr. n termeni energici, oratorul avertizeaza pe senatori ca Roma se afla in mare primejdie. In ajun, doi complici ai ambitiosului conspirator Catilina incercasera, fara succes, sa-l asasineze pe consulul Cicero.

n noaptea de 6 spre 7 noiembrie 63, Catilina le spusese celor doi atentatori ca nu vrea sa plece din Roma lasand pe Cicero viu. Contemporan cu evenimentele despre care vorbim a fost istoricul roman Sallustiu, celebrul autor al monografiei Conjuratia lui Catilina, scrisa intre anii 43 si 42 i. Hr. Nascut dintr-o familie de nobili, lucius Sergius Catilina arata Sallustiu era viguros la suflet si la trup, dar din fire aplecat spre rele si vicii. Suflet fara simtul masurii, dorea mereu lucruri extreme. Seful conspiratiei impotriva republicii a parasit Roma si a plecat in Etruria, unde complicele sau Manlius, un fost ofiter al dictatorului Sylla, recrutase o armata particulara. n toamna anului 63, complotistii dispuneau de doua legiuni pentru a porni un mars asupra Romei. Consulul Cicero primise sarcina sa apere Roma prin toate mijloacele, inclusiv prin forta armelor. Ciceri, jurist si om politic, prefera insa sa evite varsarea de sange si mai ales orice pedeapsa capitala in interiorul perimetrului sacru, asa-numitul Pomerium al Romei, unde nimeni nu avea voie sa patrunda cu armata. Prin cele patru cuvantari Catilinare, rostite intre 8 noiembrie si 5 decembrie 63, Cicero s-a straduit sa incurajeze o concordie a starilor sociale, sa consolideze o alianta a fortelor moderate din randul senatorilor si cavalerilor, o orientare a intregului corp de cetateni romani in apararea republicii, a pacii civile. La 3 decembrie au fost capturate scrisori ale conjuratilor din Roma, prin care se cerea unor razboinici gali sa intervina cu armele impotriva Cetatii, in sprijinul lui Catilina. Cinci semnatari ai scrisorilor, participanti la complot, sunt arestati. Catilina si complicii sai fusesera declarati de Senat, in urma rebeliunii si tradarii, drept hostes, dusmani publici, scosi in afara legii. Senatul a luat in dezbatere pedepsirea complotistilor capturati. Istoricul german Theodor Mommsen evoca atmosfera de la Roma in zilele de 4 si 5 decembrie 63: Sclavii si clientii senatorului Lentulus (principal complice al lui Catilina) ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istorie Prin Arta Cuvantului Marcus Tullius Cicero
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 048 cuvinte
Nr caractere:
11 087 caractere
Marime:
12.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!