Iperiul Austro-Ungar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Imperiul Austro-Ungar promova o politica expansionista, mai ales in Balcani. Aceasta politica sustinuta activ de mostenitorul tronului, Francisc Ferdinand, functiona ca un mijloc de contracarare a miscarii de eliberare nationala si de evitare a destramarii a imperiului Austro-Ungar. Incepind sa descriem politica externa a imperiului Austro-Ungar nu putem sa nu descriem pe scurt unele momente care au precedat aparitiei imperiului si anume perioada anilor 60 ai sec. XIX. Merge vorba despre campania austro-germana impotriva Danemarcei, anexiunea Holstainului si revendicarile Protocolului de la Londra din 1852. Aceasta miopie ii va fi fatala, cu atit mai cu cit Austria este de acum inainte izolata in sinul Germaniei (statele Confederatiei nu i-au iertat acordul in ceea ce priveste anexarile care au violat protocolul de la Londra si au lezat onoarea principiilor germani), dar si pe scena internationala. Rusia ii este recunuscatoare lui Bismarck; Anglia, puternica prin hegemonia sa economica, este preocupata de realizarea proiectelor sale coloniale de peste mari; ramine Franta. Napoleon al III-lea ii iubeste pe nationalisti, l-a sustinut pe Kossuth si revendicarile ungurilor, a ajutat Italia ampotriva Austriei. Asadar, trebuie obtinuta neutralitatea sa binevoitoare. Astfel, in perioada an care Napoleon se ingrijeste la Biarritz, statiune balneara deosebit de draga sotiei sale, Eugenie, Bismark ii face o vizita. Il intilneste in septembrie 1865. Ii promite totul: un plebiscit pentru populatiile in cauza, compresantii pentru Rin, retrocedarea Venetiei in favoarea Italiei. Curind, in aprilie 1866, Prusia semneaza un tratat cu Italia. Terenul este pregatit. In tot acest timp Bismark si-a organizat armata, si-a reinoit arsenalul, si-a asigurat liniile de comunicare si, cind totul a fost gata, a facut semn din ochi liberalilor partizani ai unitatii, propunind un Parlament german care sa fie ales prin sufragiu universal.

El acuza Austria de manevre in ducatul Holstein, iar trupele sale il invadeaza la 7 iunie 1866. La 3 iulie 1866, la Sadova, in boemia, armata Prusaca zdrobeste armata austriaca. Armistitiul de la Nikolosburg ratifica victoria Berlinului.

Apoi pacea de la Praga reorganizeaza Germania: Confederatia Germana, nascuta in 1815, este dizolvata; Prusia anexeaza Holsteinul, Hanovra, Hessen-Kassel, Nassau, Frankfurt, adica 4 milioane de locuitori, si formeaza impreuna cu Saxonia si cu cele douazeci si unu de mici state Confederatia Germaniei de Nord, in timp ce statele Germaniei de sud ramin independente sub granitie franceza, dar avind acorduri militare cu Prusia si o prezenta in Parlamentul vamal al Zollverein-ului. Austria pierde Venetia in favoarea Italiei, este exclusa din Germania, dar nu sufera nici o alta amputare tteritoriala. Atunci cind Wilhelm I solicita dezmembrareaacestia, Bismark, care a invatat lectia lui Metternich, se opune: adversarul invins nu trebuie umilit, caci umilinta intretine dorinta de revansa si face instabila ...

Bibliografie:

C.Drachenberg, E.Certan, V.Cozma, P.Cerbusca

Istoria Universala Epoca moderna, partea a II-a (1850-1918), Chisinau 2003 (Manual pentru clasa a VIII-a)

Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley

Istoria Continentului European (de la 1850 pina la sfirsitul secolului al XX-lea), Chisinau 2001

?.???????

??????????????? ??????? ?????? 1814-1878 2 ?.

?????? ?? ???? 1995

Henry Kissinger

Diplomacy

Simon & Schuster, New-York - London, 1994

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica Externa A Austro Ungariei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 882 cuvinte
Nr caractere:
10 839 caractere
Marime:
14.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
imperiu, politici
Predat:
la liceu
Sus!