Iosif Stalin

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dictator absolut al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 1929 pana la moartea sa, in 1953, Stalin a facut din tara sa o superputere mondiala, chiar daca a instaurat unul dintre cele mai represive regimuri politice din istorie.

Nascut Iosif Vissarionovici Djugasvili la 21 decembrie 1879 in orasul Gori din Georgia, in Caucaz, Stalin a fost terorizat in copilarie de tatal sau alcoolic, un cizmar saracit. Dupa moartea tatalui, copilul de 11 ani avea sa fie rasfatat de mama sa care il iubea exagerat de mult, visand sa faca din el un preot ortodox. S-a inscris la seminarul teologic din Tiflis la varsta de 14 ani, si atitudinea sa rebela I-a atras porecla de Koba, dupa numele legendarului bandit si rebel georgian. In scurt timp s-a simtit incorsetat de aspra disciplina ce domnea in seminar si sub acuzatia de a fi raspandit idei subversive, a fost exmatriculat din seminar in 1899. Dupa trei ani era membru al sectiunii georgiene a Partidului Social-Democrat si in aceasta calitate calatorea prin Caucaz, facand agitatie printre muncitori si organizand greve. Asemeni contemporanului sau german Adolf Hitler, tanarul Koba provenea dintr-un mediu familial sordid si brutal si parea complet lipsit de perspective in tinerete. Spre deosebire de Hitler, ucenicul revolutionar georgian nu avea nici carisma, nici talent oratoric, dar era curajos, necrutator si un stralucit organizator. Limba lui materna era gruzina, o limba foarte diferita de rusa insusita ulterior, pe care a vorbit-o toata viata cu un pronuntat accent gruzin.

In 1903, social-democratii s-au despartit in doua grupuri, factiunea radicala bolsevica (majoritara) a lui V. I. Lenin si factiunea mai moderata pe care Lenin o numea mensevica minoritari, desi in realitate ii depasea numeric pe bolsevici. Stalin s-a alaturat radicalilor si s-a format la scoala lui Lenin. In urmatorul deceniu, din 1903 si pana la exilarea sa in Siberia in 1913, Stalin a actionat pentru cresterea puterii partidului, a organizat celula dupa celula pe intreg intinsul tarii si a finantat activitatea partidului planuind si executand jafuri indraznete. Din acest motiv a fost arestat de cel putin sase ori. (Dar i s-au administrat pedepse destul de blande, iar el a reusit sa scape in repetate randuri, ceea ce nu exclude posibilitatea sa fi fost agent al politie.) In 1912, Lenin l-a promovat in Comitetul Central bolsevic, nucleul partidului. In ciuda firii sale necomunicative si a dificultatilor de exprimare, Stalin a devenit primul editor al ziarului Pravda (Adevarul), publicatia oficiala a bolsevicilor. In aceasta perioada a adoptat numele Stalin Omul de otel. In 1913, Stalin nu a mai dat dovada de abilitatea sa obisnuita de a evita arestarea, astfel ca a luat calea exilului in Siberia. A indurat patru ani plini de privatiuni, reusind sa se intoarca in Rusia abia dupa inlaturarea de la putere a tarului Nicolae al II-lea in martie 1917. In urma esecului primei tentative a bolsevicilor de a accede la putere in ...

Bibliografie:

1. 100 DE PERSONALITATI DIN TOATE TIMPURILE CARE AU INFLUENTAT EVOLUTIA OMENIRII - MICHAEL H. HART

2. DICTATORI SI TIRANI - A. AXELROD, C.PHILLIPS, ED.LIDER SI SIRIUS

3. OAMENI, ANI, VIATA ILYA EHRENBURG ED. UNIVERS

4. ARBORELE LUMII

5. INTERNET

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iosif Stalin
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 356 cuvinte
Nr caractere:
18 185 caractere
Marime:
29.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
dictator, comunism
Predat:
la liceu
Sus!