Institutiile Politice Din Imperiul Incas

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inca din antichitate oamenii au constatat nevoia unor institutii politice ce sa centralizeze puterea asupra unor oameni, in functie de o anumita ierarhie stabilita de fiecare stat. Tahuantinsuyu (Imperiul incas; Cele patru regiuni unite) a avut un sistem federal care consista intr-un guvern central cu Inca ca si conducator a celor patru regiuni: Chinchaysuyu (NV), Antisuyu (NE), Qontisuyu (SV) si Qollasuyu (SE). Cele patru colturi ale acestor provincii se intalneau la Cuzco. Fiecare provincie avea un guvernator ce supraveghea oficialitatile locale, care la randul lor supravegheau vaile raurilor folosite in agricultura, orasele si minele. Comanda militara si cea religioasa era separata, ceea ce a creat un sistem de alternanta a puterii. Oficialitatile locale erau responsabile pentru rezolvarea conflictelor si tinerea evidentei a contributiei fiecarei familii la serviciul public obligatoriu (mita). Cea mai puternica personalitate din imperiu era Sapa Inca (unicul Inca). Cand un nou conducator era ales, supusii sai ii construiau o noua locuinta, vechea locuinta ramanand la familia vechiului conducator. Doar descendenti ai tribului Inca puteau ajunge si ei la nivelul de Inca.

Cei mai tineri membrii ai familiei lui Inca studiau in Yachayhuasis (casele cunoasterii) pentru a-si dobandi o educatie aleasa.

Casta suprema era constituita din familia regala , Inca fiind numit . Membrii ei nu se puteau casatori inafara castei. Inca insusi se putea casatori asemenea faraonilor, si din acelasi sacru motiv de a mentine puritatea sangelui regal doar cu o sora a lui. Puterea lui Inca era nelimitata, iar suveranul era obiectul unui adevarat cult. Fiind considerat o persoana sacra, nimeni nu se putea apropia de el decat desult si purtand in spate o povara simbolica, semn al supunerii absolute. Purta numai vesminte de brocart, o mantie ornata cu placi de aur, iar pe piept, un mare disc de aur reprezentand imaginea soarelui. In urechi, cercei enormi de aur; iar turbanul albastru ca o mitra semicirculara si impodobita cu un bogat penaj multicolor era insigna regala prin excelenta. 1 Cei patru guvernatori ai provinviilor erau numiti apos. Urmatorii in rang erau tukuyrikuq (liderii locali), in numar de 90 ce aveau in grija un oras si teritoriile din jur. Dupa ei erau patru nivele de administratie: Fiecare cinci waranqa curaca, pachaka curaca si chunka kamayuq aveau cate un intermediar pana la nivelul urmator, numit, respectiv, picqa waranqa curaca, picqa pacaka curaca si picqa conka kamayoq. Asta inseamna ca intermediarii subordonau fiecare intre 2 si 5 oameni, in timp ce conka kamayoq (la nivelul muncitorilor), apos si toqrikoq (in conducerea superioara) aveau fiecare in subordine aprox. 20 de oameni.

Descendentii originalului trib Inca nu erau suficienti pentru a administra imperiul fara ajutor. Pentru a compensa lipsa de conducatori a imperiului la toate nivelele, incasii au stabilit un sistem de ...

Bibliografie:

1. Ovidiu Drimba - Istoria culturii si civilizatiei, ed. Stiintifica si enciclopedica,Bucuresti, 1984

2. www.wikipedia.net

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 058 cuvinte
Nr caractere:
6 092 caractere
Marime:
47.24 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
imperiul incas, institutii
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Institutiile Politice Din Imperiul Incas
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Politia are un rol major in organizarea institutionala a unui Stat, avand misiunea grea si...
Politia are un rol major in organizarea institutionala a unui Stat, avand misiunea grea si...
CAPITOLUL I. Dreptul la mediu - drept fundamental al omului Constitutia Romaniei, in noua sa...
In conditiile dezvoltarii economice si a amplificarii fluxurilor comerciale, a tendintei de...
Capitolul 1 Conceptul de Uniune Europeana 1.1. La ce serveste Uniunea Europeana? 1.2. Cele...
Sus!