Institutiile Politice Din Antichitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inca din antichitate oamenii au constatat nevoia unor institutii politice ce sa centralizeze puterea asupra unor oameni, in functie de o anumita ierarhie stabilita de fiecare stat (Atena, Egipt, Roma sau Sparta). Conducerea suprema a Atenei nu a fost detinuta de o singura persoana, ci de o institututie: institutia arhontatului. Acesta a fost creat in jurul anului 800 i. Hr., cand aristocratia a impus regelui 2 arhonti (un sef al administratiei si unul al armatei). Insa, din sec. VII i. Hr. Atena are 9 arhonti alesi pe o perioade de un an, astfel: arhontele eponim judecatorul suprem (cel mai important arhonte), arhontele basileu seful cultului religios, arhontele polemarh conducatorul triburilor militare si 6 tesmoteti dictau legi si dispozitii juridice in cazurile civile. Clistene a facut ca aceasta functie sa fie disponibila fiecarui cetatean incepand cu anul 457 i. Hr. In Egipt, conducatorul suprem era faraonul. El era considerat zeu si purta aceleasi insemne ca si acestia. Viata eterna ii este asigurata de drept. Recoltele tarii sunt abundente gratie puterii sale divine. El este cel mai bun, cel mai drept, atotstiutor si intotdeauna desavarsit in judecata si hotararile pe care le ia. Faraonul este o imagine a perfectiunii intruchipate. Viata lui deci trebuie sa fie asemenea celei a unui fiu de zeu si zeu el insusi; persoana lui este obiectul unui cult special, lui i se cuvine adoratia din partea tuturor, puterea lui de monarh absolut deriva de drept din caracterul sau divin. Zeul suprem i-a dat delegatia sa conduca tara, l-a proclamat stapan pamantesc atotputernic. Viata sa de fiecare zi se desfasoara dupa un ceremonial complex, asemanator celui rezervat in templu zeului tamaieri, ablutiuni, fardare, imbracare cu vesminte noi, s. a., rituri care au un sens magic. 1 Totusi tot el se ocupa si de problemele statului, fiind reprezentat in fata poporului de catre vizir. Printre atributiile sale se numara si cele religioase, militare, admnistrative si justitiare. Faraonul detinea si un harem, el find poligam.

In Roma, conducerea era detinuta de catre 2 consuli. Acestia erau alesi dintre cei mai importanti magistrati. Magistratii aveau mandate de un an, fara remuneratie, ei avansand din grad in grad. Pentru a fi magistrat era necesar un serviciu militar de cel putin 10 ani. Consulii reprezentau puterea executiva, cate o luna pe rand. Pe timp de razboi ei comandau armata. Dupa terminarea mandatului ei admnistrau o provincie ca si proconsuli.

In Sparta, conducerea statului era detinuta de 2 regi care aveau functii religioase, puteri absolute ca sefi militari si judecatori supremi (dar practic aveau doar rol de reprezentanta). Detinatotii puterii executive spartane erau eforii, cu mandate de un an. Ei se ocupau de educatie, justitie, controlarea regilor si magistratilor si convocarea Apellei. De asemenea ei supravegheau ordinea publica, viata publica si privata a cetatenilor si intreaga activitate a regilor.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
460 cuvinte
Nr caractere:
2 563 caractere
Marime:
7.29 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
antichitate, institutii
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Institutiile Politice Din Antichitate
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Inca din antichitate oamenii au constatat nevoia unor institutii politice ce sa centralizeze...
Cursul isi propune formarea abilitatilor de analiza critica a fenomenelor politice, prin...
s-au produs mutatii de ordin calitativ, s-a inregistrat un curs ascendent, pe masura tendintelor...
1. Cetatea greaca. Polis-ul. Cadrele politico-istorice Lumea greaca este unitara si totodata...
OBIECTIVE Notiunile si cunostintele pe care le confera cursul se inscriu atat in sfera de...
Sus!