Iancu De Hunedoara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ioan de Hunedoara, alternativ Ioan (Ion) Corvin, Iancu de Hunedoara (n. ca. 1387 - d. 1456) (in latina Ioannes Corvinus, in germana Johann Hunyadi, in maghiara Hunyadi Janos, in slovaca Jan Hunadi) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei intre 1441-1446 si regent al Ungariei intre 1446-1452, mare comandant militar, tatal regelui Matia Corvin.

Ioan s-a nascut in jurul anului 1387 intr-o familie innobilata in anul 1409 pentru merite deosebite de imparatul Sigismund de Luxemburg in calitatea acestuia de rege al Ungariei. Tatal lui Ioan a fost Voicu Corbu, care era, la randul sau, descendentul lui Ion Corbu, un pretendent la tronul lui Litovoi din Oltenia. Alte surse spun ca bunicul lui Ioan se numea Serb. Mama lui Ioan a fost Elisabeta Morzsinai.

Ion Corbu ajunsese in Transilvania, ca stapanitor din partea lui Basarab I, in urma bataliei de la Posada, peste tinuturile Hategului, Amlasului si Fagarasului. Mai tarziu, fiul lui Ioan, Matei Corvin, a luat numele de Corvin in amintirea stramosilor lui, Ion si Voicu Corbu, dupa cum este mentionat in cronica familiei Huniazilor. De remarcat fidelitatatea demonstrata de predecesorul sau, acest Ion Corbu. Potrivit cronicilor maghiare, in urma unei batalii sangeroase dusa impotriva lui Litovoi, voievodul din Oltenia, regele maghiar Bela IV este ucis, lupta in care mor deasemenea si cei doi printi mostenitori ai coroanei regatului maghiar, ducand astfel la stingerea dinastiei arpadiene si la aducerea unui print strain in persoana lui Carol Robert de Anjou.

In lupta moare si voievodul Litovoi, iar fratele sau Barbat este luat prizonier. Ion Corbu devine principalul pretendent la tron, dar il cedeaza fara lupta cand Barbat (voievod) se rascumpara. Ion Corbu a devenit un fidel al familiei Basarabilor, care il rasplatesc cu ducatele castigate in Transilvania dupa batalia de la Posada asupra noului rege maghiar, Carol Robert de Anjou.

Voicu Corbu a luat numele de Hunyad (Hunedoara) cand a primit domeniul si castelul Hunedoarei de la regele maghiar Sigismund in 1409 ca urmare a ajutorului dat de Voicu in luptele cu turcii. Sigismund a facut o mutare politica excelenta, atragandu-l de partea sa pe Voicu care devine astfel supus la doi regi. Ioan de Hunedoara a avut si el, la inceput, acelasi dublu statut fata de cele doua tari.

Ioan Huniade, fiul lui Voicu, a fost Voievod al romanilor din Almlaj si Fagaras, al tinutului Hategului. A devenit ulterior si ban al Severinului, voievod al Transilvaniei, precum si regent al coroanei maghiare.

Moartea prematura a regelui Albert de Habsburg a deschis o perioada de framantari in Ungaria, legate de succesiunea la tron. Marea majoritate a magnatilor, printre care familiile Cilli, Garai, Ujlaki si Szecsi, o sprijineau pe regina vaduva Elisabeta, care astepta un copil, viitorul Ladislau V Postumul, in speranta ca o vor putea domina cu usurinta si, pe aceasta cale, isi vor subordona puterea de stat.

Nobilimea mica si mijlocie, in frunte cu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iancu De Hunedoara - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 861 cuvinte
Nr caractere:
23 505 caractere
Marime:
139.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
iancu, suverin
Predat:
la gimnaziu
Sus!