Grecia Antica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

cultura, mestesugul prelucrarii metalelor se perfectioneaza.

Razboinicii de vaza sunt numiti basilei. Ei se aflau in fruntea ostenilor la razboi, aveau parte de prazile cele mai bogate, aveau gospodarii mari, turme si pamanturi din belsug. Spre deosebire de regii micenieni, ei nu stapaneau tinutul in care locuiau, ci erau doar cei mai puternici si mai bogati locuitori.

Legenda il prezinta pe Homer ca pe un bard orb, recitandu-si poeziile la curtea vreunui conducatori si acompaniindu-se cu un instrument asemanator cu harfa-lira. Insa de fapt nu se stie nimic despre Homer si savantii inca nu au decis daca au scris una, amandoua sau niciuna dintre marile epopei grecesti. Este posibil ca ele sa fi avut un sambure de adevar care a fost transmis pe cale orara si dezvoltat de generatii intregi de barzi inainte sa fie scrise in jur de secolul al VIII-lea i.

H., scrierea putea fi facuta de unul sau mai multi homeri care au prelucrat, au cizelat sau remodelat intamplarile.

Epopeile homerice se inspira dintr-un sir de intamlari, probabil in parte mitice, in parte istorice, care ar fi fost cunoscute oricarui grec. E vorba de originile, desfasurarea razboiului troian. Acesta a inceput cand un print troian Paris, a rapit-o pe Elena, sotia regelui Menelau al Spartei. Agamemnon, fratele lui Menelau si mare rege al statului Micene, i-a recrutat apoi pe ceilalti conducatori greci pentru a porni o campanie impotriva Troiei pentru recastigarea Elenei. Dupa un asediu esuat de 10 ani al orasului Troia, grecii si-au pacalit adversarii prefacandu-se ca se retrag si lasand in urma un imens cal de lemn plin cu soldati. Locuitorii Troiei au dus calul in cetatea lor tiumfatori, aducand asupra lor pieirea.

Diferite episoade din Razboliul troian si din evenimentele ulterioare incluzandu-le pe cele de dupa intoarcerea acasa a regilor greci victoriosi, au fost folosite si refolosite in bogata literatura a Greciei. Iliada insista asupra unui singur episod care a avut loc pe la sfarsitul lungului razboi. In acesta Ahile, cel mai mare razboinic grec se cearta cu Agamemnon, refuzand sa lupte. In consecinta razboiul ia o turnura proasta pentru greci, pana cand bunul prieten al lui Ahile, Patrocle, este ucis; infuriat Ahile se ridica la lupta, omorandu-l pana la urma pe cel mai de temut razboinic al Troienilor, printul Hector.

In lumea homerica zeii se amesteca liber printre fiintele umane, luand partea diferitelor personaje, complotand si luptand unii impotiva altora. Aceasta se intampla mai ales in Odiseea, in care eroul Odiseu (cunoscut si sub numele de Ulise), este ajutat de zeita Atena dat stanjenit la fiecare pas de Poseidon, zeul marilor. Avand reputatia celui mai intelept dintre greci, se presupune ca Odiseu a fost cel caruia i-a venit ideea Calului de Lemn. Odiseea relateaza aventurile si calatoriile prin care a trecut Odiseu incercand sa se intoarca acasa dupa caderea Troiei. Printre cele mai faimoase episoade ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 234 cuvinte
Nr caractere:
10 892 caractere
Marime:
15.36 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
grecia, antichitate
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Grecia Antica - Varianta 4
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
GRECIA ANTICA Heraclit - cosmosul si dialectica "psiche"-ului; gandirea necesitatii si...
Termenul generic de civilizatie egeeana denumeste o familie de civilizatii cu trasaturi...
Stiati ca: Grecia antica a fost guvernata de tirani - dar nu de tirani in sensul modern al...
Jocurile Olimpice isi au inceputurile in Grecia Antica, alaturi de arta si civilizatia acelor...
Vechii greci credeau in giganti -eroi mitici si semizei, de cateva ori mai mari decat oamenii...
Sus!