Geneza Imperiilor Coloniale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incepand cu secolul al XV-lea, Europa cunoaste o redresare bazata, in vestul continentului, pe restabilirea ordinii monarhice pe principii moderne si pe un avant economic intens. In acest context de dezvoltare si datorita perfectionarii mijloacelor tehnice, navigatorii europeni se lanseaza in descoperirea marilor rute geografice si a unor noi teritorii. Acestor descoperiri le urmeaza cucerirea si acapararea teritoriala si economica, ceea ce duce la constituirea marilor imperii coloniale.

In urma acestui proces marile beneficiare sunt Marea Britanie, Spania si Portugalia, care dirijeaza spre propriile porturi produsele exotice si metalele pretioase colectate din colonii. In afara de aceasta consecinta economica nu se pot neglija insa nici consecintele intelectuale. Europenii descopera o lume noua, foarte diferita de ceea ce stiau, noi civilizatii, cu propriile valori. Rezultatul este deformarea vechii conceptii a europenilor despre lume, cu valorile ei mostenite din Evul Mediu.

Portughezii au fost primii care au deschis drumul catre noile teritorii; premisele geografice au fost determinate de expeditiile arabilor din secolele al X-lea al XII-lea, care dusesera la descoperirea Asiei si nordului Africii. Premise economice, precum lipsa aurului, sau perfectionarea tehnologiei maritime au avut o contributie majora la initierea acestor expeditii. Monarhiile sustineau desfasurarea acestor expeditii, toate fiind subventionate de puterea centrala. In aceasta privinta se remarca contributia lui Henrique, supranumit Navigatorul (1394-1460), cel de-al doilea fiu al regelui Joao I. La inceputul secolului al XV-lea negustorii italieni din Lisabona l-au convins pe regele Alfonso al IV-lea sa organizeze calatoria a trei nave spre arhipelagul Canare (care au atins probabil si arhipelagul Madeira). Cert este ca in jurul anului 1419/1420 portughezii au ocupat permanent insulele Madeira si Porto Santo. Principalul obiectiv al acestor calatorii a fost descoperirea coastelor de vest ale Africii, despre care legenda vorbea ca ar fi pline cu mine de aur; se vorbea despre Fluviul de Aur, despre Coasta de Aur, denumiri care infierbantau mintile exploratorilor europeni.

Prima colonie portugheza, Madeira, a fost organizata dupa modelul structurii economice si politice a metropolei. Initial, insulele au depins de coroana, iar din punct de vedere spiritual, de Ordinul Iezuit. Arhipelagul era impartit in trei provincii, conduse de trei seniori locali, aflati sub tutela regelui. O alta colonie organizata in mod asemanator a fost reprezentata de insulele Azore. Profitul de pe urma coloniilor era in principal de natura comerciala: pentru Madeira si Azore, la mare cautare erau materiile colorante si zaharul; in golful Guineii si vestul Africii se dezvolta comertul cu sclavi negri, extrem de profitabil, pe langa marfurile specifice zonei tropicale. In 1458 a fost creata prima factorie portugheza, Arguim, situata la 20 30? latitudine nordica. Aceasta goana dupa teritorii ...

Bibliografie:

1. Berstein, Serge, Milza, Pierre, Istoria Europei, volumul al III-lea, traducere de Monica Timu, editie ingrijita, note si comen-tarii de Doina Barcan-Sterpu, Institutul European, Iasi, 1998.

2. Istoria Europei, coordonatori Jean Carpentier si Francois Lebrun, prefata de Rene Remond, traducere de A. si S. Skultety, Humanitas, Bucuresti, 1997.

3. Muresan, Camil, Imperiul Britanic, Editura Stiintifica, Bucu-resti, 1967.

4. de Oliveira Marques, A. H., Istoria Portugaliei, traducere de M. Ghitescu, Editura Enciclopedica, Iasi, 1996.

5. Todorov, Tzvetan, Cucerirea Americii. Problema celuilalt., traducere de Magda Jeanrenaud, Institutul European, Iasi, 1994.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 827 cuvinte
Nr caractere:
16 043 caractere
Marime:
16.89 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
geneza, imperii, colonii
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Geneza Imperiilor Coloniale
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
GENEZA CULTURALA A MODERNITATII 1- Elemente pentru o definitie a culturii- Definitii ale...
INTRODUCERE "Daca timpul este impus, spatiul poate fi ales."(Cl. Ponsard) Geografia...
In cursul sec. VIII a. Chr., aproape simultan, in Peninsula italica se produc fapte esentiale,...
Cap.1. GENEZA SI EVOLUTIA INTEGRARII ECONOMICE IN EUROPA POSTBELICA Uniunea Europeana...
Termenul generic de civilizatie egeeana denumeste o familie de civilizatii cu trasaturi...
Sus!