Gaius Iulius Caesar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gaius Iulius Caesar s-a nascut la 13 iulie in anul 103 i. e. n si a murit la 15 martie 44 i. e. n. In acesti cincizeci si sase de ani a strabatut o existenta fascinanta, presarata de numeroase dificultati, pe care a stiut sa le inlature cu iscusinta, ca sa atinga culmile puterii si ale gloriei, pana ce adversarii lui au izbutit sa il doboare si sa curme o viata teribila in atatea privinte.

Tanarul Caesar a fost elevul gramaticianului M. Antonius Gnipho. Acest profesor l-a invatat sa foloseasca o limba pura, latina din Latium si sa evite orice provincialism, precum si formatiile lexicale noi, calchiate dupa greaca.

In jurul anului 75, Caesar a scris o tragedie intitulata Oedipus, probabil in greaca, asa cum era si Elogiul lui Hercule (care nu se stie daca a fost scris de el sau nu), precum si o culegere de cuvinte celebre a carei redactare a continuat-o pana in ultimii ani ai vietii.

Caesar se interesa de problemele de limba, poate sub influenta profesorului sau, dar fara indoiala, si pentru ca niciodata nu a incercat sa creada ca una dintre valorile cele mai sigura ale spiritului roman este crearea unui roman capabil sa exprime, cu precizie, claritate si eleganta, ideile aparute de-a lungul vremii. Intuim la el dorinta de a reduce uzajul lingvistic la cateva principii inteligibile, mai mult sau mai putin rationale.

In acest spirit, compune, in anul 54, pe cand traversa Alpii pentru a reveni in Gallia, doua carti De analogia dedicate lui Cicero.

Caesar folosea drept regula uzajul vorbirii nu numai in ceea ce priveste sintaxa, ci si in primul rand pentru alegerea cuvintelor, refuzand termenii inuzitati sau arhaici.

Caesar a gasit ragazul sa compuna un poem despre calatoria sa in Hispania (Ister), in anul 45, si doua carti de proza, intitulate Anti-Cato, dictate pe campul de lupta de la Munda, cu scopul de a lichida mitul lui Cato din Utica, mit ce tocmai de tesea, in special datorita lui Cicero.

Consul in anul 59 face sa-i revina guvernarea provinciilor Gallia Cisalpina si Gallia Transalpina (Narborensis). Intervenind in aceasta calitate, pentru a impiedica traversarea in masa a helvetilor prin ultima provincie, Caesar s-a implicat profund in viata lumii celtice si din 58 pana in 52, a asigurat stapanirea romana asupra intregii Galii. Cand in 51 si-a dat seama ca Senatul nu mai avea de gand sa-i prelungeasca comandamentul, s-a pregatit sa reziste cu armele. In ianuarie 49 a trecut Rubiconul. Acesta a fost inceputul razboiului civil intre el si armata senatoriala aflata sub ordinele lui Pompeius.

Invingator la Pharsalus, in Tesalia a trebuit dupa aceea sa pacifice Orientul, apoi sa lupte in Africa, unde sa regrupasera partizanii lui Pompeius.

I-a zdrobit la Thapsus. O noua campanie, in Hispania i-a asigurat in martie 45, la Munda, victoria asupra fiului mai mare a lui Pompeius.

Un an mai tarziu, pe 15 martie 44 era asasinat la Roma.

Opera pastrata a lui Caesar consta in sapte carti despre razboiul din Gallia si despre razboiul civil.

In Brutus (opera ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 685 cuvinte
Nr caractere:
14 667 caractere
Marime:
19.71 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
caesar, istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Gaius Iulius Caesar
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
In cursul sec. VIII a. Chr., aproape simultan, in Peninsula italica se produc fapte esentiale,...
In zilele noastre, Roma este capitala Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orasul are o...
Marcus Aurelius Severus Alexandrus (1 octombrie 208 - 18 martie 235), cunoscut drept Alexandru...
1. 1. Obiectul dreptului privat roman Dreptul roman cuprinde totalitatea normelor de conduita,...
Sari la: Navigare, cautare Imperiul Roman este termenul utilizat in mod conventional pentru a...
Sus!