Francmasoneria

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Semisecreta, misterioasa si diabolica pentru neinitiati, francmasoneria este in realitate o societate initiatica, avind caracter filozofic, fraternal, filantropic si progresist. Francmasoneria nu poate fi asimilata nici unei secte, nici unei biserici, nici unui partid politic pentru ca ea nu este doctrinara, nu impune nici o credinta si nu cauta sa cucereasca puterea.

Francmasoneria grupeaza persoane preocupate de perfectionarea morala a umanitatii si care aplica idealul de pace, de toleranta si de fraternitate interumana. Fraternitatea se afla la baza ordinului masonic si se exprima in simbolistica impusa tuturor membrilor ordinului. Membrii acestei societati - initiatii, invata sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, sa-si ajute si sa-si respecte mai mult semenii. Francmasoneria este o alianta universala de oameni onesti, legati intre ei prin dragoste frateasca. Franc-masonul este un om cu desavarsire liber, care nu depinde decat de constiinta sa. In orice imprejurare, datoria unui francmason fata de fratele sau este de a-l ajuta, proteja in caz de necesitate si a-l apara chiar cu pretul vietii contra unui oricarui atentat, la viata, avere sau onoare. Una dintre cele mai sacre datorii ale francmasonului este de a-si apara Patria in caz de necesitate si de a contribui pe masura puterilor sale la binele si prosperitatea ei.

Deviza francmasonului este Libertate-Egalitate-Fraternitate; ea proclama existenta unui principiu Creator sub numele de Marele Arhitect al Universului, lasand insa fiecaruia dintre membri libertatea de a interpreta aceasta existenta dupa credinta sau filosofia personala.

Activitatea masonica se desfasoara in ateliere (loji). Loja este incinta in care se reunesc initiatii. Ea este denumita uneori Templu, de la simbolistica Templului lui Solomon, a carui legenda sta la baza nasterii Franc-masoneriei. Initierea masonica este o transmitere de energie spirituala prin utilizarea unor ritualuri specifice cu o simbolistica aparte. Obiectul initierii este de a-l conduce pe individ catre cunoastere printr-o iluminare interioara proprie. Exista diferite rituri de practicare a Masoneriei: Ritul Scotian Antic si Acceptat, cel mai popular si mai raspindit, considerat de majoritatea cunoscatorilor drept adevarata Masonerie, Ritul de York, Ritul Francez (Oriental), Ritul Memphis-Misraim, Ritul Suedez si altele. Ritul Scotian Antic si Acceptat are 33 de grade masonice, fiecare cu o denumire proprie, marcata de simboluri masonice. Primele trei grade (ucenic, calfa sau companion si maestru) fac parte din asa-numita Masonerie Albastra (ale carei ateliere formeaza Mari Loji Nationale), iar celelalte din Masoneria gradelor inalte. Marile idealuri masonice ale umanitatii consfintesc dreptul la proprietate, votul universal, garantarea produsului muncii, egalitatea in fata legii, unitatea nationala, independenta nationala, libertatea presei, libertatea cultelor, libertatea individuala sau de constiinta, interzicerea pedepsei cu ...

Bibliografie:

1. Cristian Craita - "Marile mistere ale piramidei oculte", Ed. Obiectiv Craiova, Craiova

2. Radu Comanescu - "Franc-Masoneria", Ed. Garell, Bucuresti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Francmasoneria - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 766 cuvinte
Nr caractere:
16 636 caractere
Marime:
18.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
masoni, conducere
Predat:
la liceu
Sus!