Formarea statului medieval Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Formarea acestui stat inceput la mijlocul sec. al XIV-lea si a fost favorizata de slabirea atacurilor (dominatiei) tatare ca urmare a luptei duse de Ungaria, Polonia si Tara Romaneasca.

Prima etapa (1352-1353) s-a petrecut in timpul luptelor impotriva tatarilor, cand regalitatea maghiara a format in nord-estul Moldovei o Marca (asezare intarita cu scopuri militare si de aparare) care sa opreasca inaintarea tatarilor. Marca poate fi considerata Moldova mica. Ea avea capitala la Baia si era condusa de Dragos, conducatorul Maramuresului. Organizarea Moldovei in timpul lui Dragos a pornit de la formatiunile politice care existau in aceste zone. In lucrarea Letopisetul de cand s-a intemeiat Tara Moldovei scrisa in vremea lui Stefan cel Mare, intemeietorul statului Moldovean este considerat Dragos.

A doua etapa a intemeierii Moldovei(1359-1365): Organizarea Moldovei intr-o domnie incepe cu 1359 cand traditia istorica ne vorbeste de descalecatul lui Bogdan, voievod din Maramures. El stapanea un cnezat pe valea Viseului, compus din 22 de state, avand resedinta fortificata la Cuhea. In aceasta perioada Ungaria incearca sa organizeze comitate, lucru care i-a nemultumit pe romani. Bogdan era si el nemultumit de aceasta incercare a ungurilor. in 1359 in Moldova mica izbucneste o rascoala impotriva Dragosestilor (cei carora le fusese atribuita Marca moldoveneasca). La ea va participa si Bogdan, voievodul romanilor maramureseni care, impreuna cu ceata sa de viteji si avand de partea lui boierimea moldoveana, reuseste sa-l alunge pe urmasul lui Dragos.

Informatii despre aceste evenimente gasim intr-o cronica scrisa de Ioan de Tarnave, in care Bogdan este numit Necredinciosul nostru datorita pozitiei lui de impotrivire fata de incercarea regalitatii maghiare de organizare a comitatelor.

Prin alungarea urmasului lui Dragos, Bogdan a desavarsit organizarea statala a Moldovei.

Formarea Moldovei sub conducerea lui Bogdan cuprindea numai partea de nord a Moldovei, care devenea un stat liber.

Totusi, acest stat nu cuprindea in intregime Moldova si de aceea vorbim de o a treia etapa in formarea statului medieval Moldova. Aceasta are loc sub urmasii lui Bogdan si poarta numele de unificarea teritoriala deplina.

- Petru I Musat (1375-1391), urmasul lui Latcu: - dezvolta economia - bate moneda proprie - infiinteaza Mitropolia Moldovei - Roman I (1391-1394) disparand ultimele ramasite ale stapanirii tatare in moldova, incorporeaza Moldovei Tara de Jos, adica sudul Moldovei.

intemeiaza orasul Roman In timpul sau s-a realizat unitatea deplina a Moldovei, unitate pe care o stim din titulatura domnului: Voievod moldovean si mostenitor a toata Tara Romaneacsa de la munti pana la tarmul marii. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formarea Statului Medieval Moldova - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
473 cuvinte
Nr caractere:
2 642 caractere
Marime:
8.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!