Faraonii egipteni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Egiptul antic a fost o civilizatie din N-E Africii care s-a dezvoltat pe malul fluviului Nil, pe suprafata actuala a statului modern Egipt. Faraonul este titlul comun al monarhilor Egiptului antic de la prima dinastie pana la anexarea Egiptului de catre Imperiul Roman, desi termenul propriu-zis nu a fost folosit contemporan pentru un conducator pana la Merneptah (1200 i.Hr.).In timpul dinastiei timpurii, regiiegipteni antici aveau pana la 3 titluri.

Scaldata de Nil. tara faraonilor se bucura acum. ca si in trecut, de binefacerile zeu-Iui-Soare: Ra. spre care priveste in fie care dimineata Marele Sfinx de la Gizeh. si care piere in fiecare seara -- astru in tunecat -- pentru a duce lumina in impa ratia mortilor.

Primul faraon al primei dinastii a fost Menes care a urcat pe tron in jurul anului 3407 i.Hr. El si-a luat titlul de "senior al Vulturului si al Cobrei", pe care dupa el l-au pastrat toti faraonii. In calitatea sa de suveran al Egiptului, el era si rege Soim si rge Viespe si purta o coroana rosie si una alba simbolizand cele 2 dinastii. Desi a fost inmormantat in satul sau natal, Tinis, isi avea resedinta in Memfis, pe care l-a inaltat foarte aprospe de vechea fortareata e regilor Trestii aflata in varful Deltei si cunoscuta sub numele de "Zidul Alb". El a pus bazele culturii si civilizatiei egiptene fiind modelul urmat de toti faraonii ce i-au urmat la conducere.

In anul 2879 urca pe tron monarhul Hufu, nume tradus de greci prin Kheops. A fost un fanatic religios si a favorizat cultul solar. Maneton spune despre el ca "era arogant ca zei" , iar Herodot mentioneaza ca acesta a inchis cateva temple si a interzis sacrificiile. Cea mai cunoscuta opera a sa este Marea Piramida. Intr-adevar, din toata istoria Egiptului, observam ca prima grija a unui faraon, atunci cand ocupa tronul, este sa-si pregateasca locul odihnei sale de pe urma, cu tot echipamentul ei funerar. Amintirea faraonului Kheops a fost respectat de toate generatiile ce i-au urmat, iar cultul sau a fost reintrodus peste 2 mii de ani, se pare ca intoleranta religioasa i-a fost inspirata mai curand de sectarism decat de necredinta.

,,Parisul ma apasa ca o manta de plumb! Numai in Orient, unde traiesc sase sute de milioane de oameni, numai acolo se pot intemeia imperii vaste si realiza mari revolutii!" Asa gandea Napoleon Bonaparte, revenind din glorioasa campanie din Italia. Viitorul imparat al francezilor voia sa paseasca pe urmele lui Alexandru cel Mare. In afara Egiptului, el viza India cea fantastica si se gandea la posibilitatea de a substitui influentei engleze --- preponderenta in Orient -- influenta franceza.

Intr-o zi, inginerul Lepere i-a vorbit iui Bonaparte despre canalul de Suez, construit de faraoni pentru a stabili o comunicatie intre marea Rosie si Mediterana. Inceput de Sesostris, continuat de succesorii sai, ca nalul pornea de la limba de pamant egipteana care inainta in marea Rosie si, in loc sa se indrepte direct spre nord si Mediterana, ca actualul canal, el o lua in spre vest intalnind un brat al Nilului.

Bibliografie:

1. Robert, Cohen ,,Egiptul faraonilor" Editura Prietenii Cartii, Bucuresti, 200

2. Nick, Drake ,,Nefertiti Cartea mortilor" Editura Humanitas, Bucuresti

3. Arthur, Weigall ,,Istoria Egiptului antic" Editura Artemis, Bucuresti, 1935

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 278 cuvinte
Nr caractere:
6 670 caractere
Marime:
33.26 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
15.12.2019
Structură de fișiere:
  • Faraonii egipteni.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1.1 Arhitectura perioadei predinastice (cca 5000- 3000 i.e.n.) In arhitectura Egiptului antic...
COMORILE DIN MORMINTE Egiptenii antici incercau sa asigure ca zeii vor accepta spiritul unei...
Civilizatia egiptului antic este una dintre cele mai fascinante. Acest lucru se datoreaza...
Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata,...
Scrierea Hieroglifica este prima care a aparut este predominant pictografica (ideo- grafica) dar...
Sus!