Evul Mediu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prelucrare Web: Cosmin Suciu; Powered by: Institutul pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural Transilvanean in Context European (IPTCE) Analizarea si studierea unei epoci istorice, indiferent care ar fi aceasta, implica in primul rand definirea respectivei epoci, a terminologiei si denumirii acesteia precum si delimitarea sa cronologica in raport cu epocile precedente si cu cele ce o succed in fluxul de ansamblu al istoriei generale.

Termenul de Ev Mediu, prin care se defineste epoca ce ne propunem sa o abordam si din care au fost derivate si denumirile de Epoca medievala, relatii medievale, structuri medievale, etc., chiar cel de oranduirea medievala, nu este altceva decat o nascocire a curentului cultural al umanismului, care la randul sau este o manifestare a Renasterii si care in acest fel vroia sa intretina sentimentele de distantare fata de trecutul nemijlocit si sa sublinieze atasamentul fata de trecutul mai indepartat al antichitatii clasice atat de elogiate de renascentisti. Redescoperirea valorilor culturii antice si stradaniile de reinviere a acestora i-au facut pe eruditii umanisti sa considere perioada de timp scursa intre sfarsitul Antichitatii si Renastere ca pe o etapa regretabila in istoria omenirii, ce nu a reprezentat in opinia lor decat o epoca de tranzitie, un ev de mijloc, intre cele doua repere abordate, ce se cauta a fi astfel unite printr-o cat mai evidenta continuitate. Reforma religioasa din Evul Mediu tarziu a intarit si mai mult sentimentul de instrainare si de nonvaloare a acestei perioade, dominate in Occident de atotputernica biserica romano-catolica, considerata exponentul si sustinatorul de baza a relatiilor medievale atat de detestate. Astfel prin predicile exponentilor Reformei, acest sentiment creat de un cerc de eruditi si-a facut intrarea in mentalitatea maselor.

Termenul de ev mediu este mentionat pentru prima data, prin termenul latin media tempestas, de episcopul Ciovanni Andrea Bussi din Abria, deja in anul 1496 pentru ca pe foaia de titlu a unei carti editate de Heerwegen la Basel in anul 1531, sa fie folosit apoi termenul de medium tempus. Astfel, desi, se pare ca de la mijlocul secolului al XVI-lea termenul se incetatenise, pana la receptarea si impunerea sa definitiva va mai trece o buna perioada de timp, caci in general istoriografia se afla inca in deruta in ceea ce privea periodizarea istoriei in ansamblu. Istoricii continuau sa vada inca istoria umana ca pe o succesiune a patru monarhii universale dupa modelul cronicii lui Suplicius Severus. Aceasta periodizare era imbratisata mai ales de istoricii bisericii carora in acest fel li se confirmau prezicerile profetului Daniel si ale Apostolului Pavel, conform carora dupa cea de-a patra imparatie ar urma sfarsitul lumii, apocalipsa. Cel de-al patrulea imperiu era considerat cel roman, un motiv in plus pentru a se spera in refacerea acestuia in plan spiritual prin Renastere sau in continuitatea Imperiului Roman clasic prin ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 892 cuvinte
Nr caractere:
10 221 caractere
Marime:
15.28 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
evul mediu, epoca
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Evul Mediu - Varianta 3
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Evul Mediu a fost o era care nu a avut si nu are o presa prea buna in istorie. A fost multa vreme...
Denumirea perioadei din istorie dintre caderea Imperiului Roman de Apus (476) si, dupa unele...
-In timp ce estul Europei se afla sub influenta si protectia bizantina , occidentul suporta...
In conditii favorabile pe plan international, fara de amestecul ungar si amenintarea tatarilor,...
Cultura Epoca lui Mihai Viteazul= epoca de renastere politica. Sec. 17, secolul varstei de aur...
Sus!