Europa In Evul Mediu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1096-1270 Cruciadele in Orient 1337-1453 Razboiul de 100 de ani intre Franta si Anglia 1347-1353 Ciuma neagra in Europa 1492- Spaniolii cuceresc Granada de la arabi; sfarsitul Reconquistei. Descoperirea Americii de catre Cristofor Columb.

sec. al XV-lea Inceputul Renasterii in Italia In Europa, perioada numita de istorici Evul Mediu desemneaza cei o mie de ani care se scurg intre sfarsitul Imperiului Roman de Apus, in 476, si descoperirea Americii de catre Cristofor Columb, in 1492. Din sec. al V-lea pana in sec. al X-lea, in Europa de Vest civilizatia romana pare sa dispara sub socul navalirilor barbare.

Insa ea supravietuieste si cuprinde Europa de Nord si de Est, cand aceste regiuni se convertesc la crestinism. Societatea din aceasta epoca este razboinica si violenta, puterea centrala a slabit si a disparut incetul cu incetul. Oamenii isi asigura securitatea legandu-se prin juraminte de fidelitate. Veacul al XIII-lea, vremea cetatilor fortificate si a catedralelor, este un secol de prosperitate, insa este urmat de o perioada de crize grave si de calamnitati.

Aceasta este epoca in care se formeaza, in Europa, regatele care vor constitui statele actuale.

Barbarii In sec. al V-lea, barbarii sunt instalati in ceea ce era odinioara Imperiul Roman.

In Britania (Marea Britanie de astazi), anglii si saxonii au alungat populatiile celte; scotii, in nord, dau numele Scotiei. Vandalii au traversat Europa de Vest si au trecut in Africa de Nord, ostrogotii in Italia; Galia este impartita intre vizigoti, burgunzi si franci. Barbarii sunt organizati in triburi si in clanuri. Regii lor sunt capetenii de triburi, alesi de razboinicii lor. Nu exista reguli de succesiune; la moartea unui rege, fiii sai isi impart regatul si se lupta pentru a-si mari teritoriul. Justitia lor, spre deosebire de cea a romanilor, nu se prevede pedepse, ci despagubiri in bani, pentru a ingradi razbunarile personale.

Autoritatea Bisericii Regii barbari isi iau drept model pe imparatii romani.

Incetul cu incetul, ei se convertesc la crestinism, religia Imperiului Roman.

Regele francilor, Clovis (465-511), este botezat prin anul 496. Biserica crestina este in acea vreme singura autoritate stabila din Occident. Ea mentine folosirea latinei, pastreaza diviziunile administrative ale Imperiului Roman, diocezele, si pune in fruntea lor episcope. Subzista insa practicile pagane: la tara, lumea continua sa creada in zane, varcolaci sis a celebreze sarbatori pentru a obtine recolte bune sau tamaduiri. Se construiesc manastiri, biserici, catedrale, singurele monumente din piatra din acea epoca; se contureaza, in sec. al X-lea, stilul romanic.

Carol cel Mare, un imparat European In sec. al VIII-lea, in Galia si in Germania (Franta si Germania de astazi), o familie franca aliata cu papa intemeiaza dinastia Carolingienilor (de la Carol Martel, carolus in latina), care domneste in Europa din 751 pana in 987. Carol cel Mare sau Charlemagne, nepotul lui Carol ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 210 cuvinte
Nr caractere:
12 546 caractere
Marime:
18.41 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
evul mediu, europa
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Europa In Evul Mediu
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
-In timp ce estul Europei se afla sub influenta si protectia bizantina , occidentul suporta...
Denumirea perioadei din istorie dintre caderea Imperiului Roman de Apus (476) si, dupa unele...
Prelucrare Web: Cosmin Suciu; Powered by: Institutul pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural...
Cultura Epoca lui Mihai Viteazul= epoca de renastere politica. Sec. 17, secolul varstei de aur...
Ca si o caracteristica a Evului Mediu european poate fi mentionata diversitatea tipurilor de...
Sus!