Epoca Ratiunii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Considerandu-se partidul umanitatii, scriitorii si intelectualii secolului al XVIII-lea au inceput sa condamne ideile si institutiile invechite. Exercitand o influenta enorma, acestia au reusit sa transforme studiul omului si al societdtii.

Secolul al XVIII-lea este adesea numit Epoca Ratiunii, sau Iluminismul. Dupa cum sugereaza si aceste denumiri, aceasta epoca a fost o perioada de progrese intelectuale, cand marii ganditori au sfidat dogmele existente, stabilind lucruri practice. Pentru aceasta era insa nevoie de mult curaj, deoarece viata europeana era inca dominata de traditii si obiceiuri, sustinute de autoritatea religioasa si de puterea statului. De exemplu, in multe tari, erezia era condamnata inca, in timp ce puterea regala si privilegiile aristocratice erau considerate sacrosancte.

Ideile traditionale fusesera deja zguduite de Revolutia Stiintifica din secolele l6 si 17, ce a culminat cu lucrarea lui Isaac Newton (1642-1727) care a descoperit gravitatia si a oferit un model al universului: o ordine rationala, guvernata de legi matematice. In perioada iluminista s-a insistat asupra faptului ca principiile cercetarii stiintifice puteau fi aplicate si altor domenii, inclusiv politicii, societatii si religiei.

Marea Britanie a fost indelung admirata de ganditorii iluministi, inspirand multe din ideile lor. In comparatie cu majoritatea tarilor continentale, societatea engleza era una libera, to?leranta, in cadrul careia trecerea de la o clasa sociala la alta era relativ usoara. Prosperitatea Angliei sugera ca aceste valori generau rezultate excelente, la fel si progresele intelectuale realizate de Newton, John Locke (1632-1704) si de alti ganditori britanici.

Locke a fost un personaj deosebit de impor?tant, care a pus la punct doua concepte de baza. Unul din ele este ca ideile unei persoane nu sunt innascute (prezente in momentui nasterii), ci sunt rezultatul experientei si reflectiei (Eseu asupra intelectului omenesc, 1690). Celalalt concept al lui Locke este ca guvernul, departe de a fi dictat de criterii divine, este infiintat pentru beneficiul comunitatii; mai departe, daca guvernul inceteaza sa mai fie benefic societatii (daca, de exemplu, un monarh devine tiran), atunci poporul are tot dreptui sa-l inlocuiasca (Doua tratate de guvem, 1690). Newton si Locke au fost precursorii Iluminismului, insa faptul ca Anglia avea o societate relativ deschisa si toleranta, a fost si motivul pentru care conflictul dintre vechile si noile idei nu a fost puternic.

Principalul loc de activitate al Iluminismului a fost Franta, unde autoritatile traditionale - in special Biserica romano-catolica - erau puter?nic consolidate. Cu toate acestea, ideile sub?versive si-au gasit protectori puternici, iar cenzura si urmarirea in justitie erau mai degraba sporadice. Desi autoritatile erau destul de severe, nu au reusit inlaturarea totala a noilor idei.

In mod semnificativ, scriitorii si intelectualii din epoca iluminista s-au denumit ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 030 cuvinte
Nr caractere:
6 069 caractere
Marime:
11.55 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
ratiune, epoca
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Epoca Ratiunii
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Ideea de a face teatru s-a nascut in mine inca din perioada primelor semne ale adolescentei. Pe...
Ideea de a face teatru s-a nascut in mine inca din perioada primelor semne ale adolescentei. Pe...
Epoca istoriei bataliilor purtate de cetatile grecesti in confruntarea cu imperiul person, Atena...
Epoca moderna in istoria romanilor Epoca moderna desemneaza acea perioada din istoria omenirii...
Credinta crestina sta la baza civilizatiei medievale europene. Dar pe parcurs ce biserica devenea...
Sus!