Eneralul Cartaginez Hannibal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Generalul cartaginez Hannibal (247-183 i. Hr. ) a fost unul dintre cei mai mari comandanti militari din istorie. A fost fiul lui Hamilcar Barca.

La varsta de noua ani, Hannibal si-a insotit tatal intr-o expeditie cartagineza al carei scop era sa cucereasca Spania. De la varsta de 18 ani si pana la 25 de ani, Hannibal l-a ajutat pe cumnatul sau Hasdrubal sa puna in aplicare planurile sale pentru consolidarea stapanirii cartagineze asupra peninsulei Iberice. Cand Hasdrubal a fost asasinat, in anul 221 i. Hr., Hannibal a fost ales comandant de catre armata. In decurs de doi ani, generalul cartaginez a subjugat portiunea din Spania cuprinsa intre raurile Tajo si Ebro, exceptand regiunea Sagunto, aflata sub stapanire romana, pe care a cucerit-o opt luni mai tarziu. Romanii au considerat atacul sau ca fiind o incalcare a tratatului existent intre Roma si Cartagina si au cerut Cartaginei sa-l predea pe Hannibal. Din cauza refuzului cartaginezilor de a-l preda pe general, romanii au declarat razboi Cartaginei in 218 i. Hr., declansand, astfel, cel de-al doilea razboi punic.

Expeditia in vederea atacului asupra Romei a inceput in anul 218 i. Hr. Hannibal a parasit Noua Cartagina, Spania, cu o armata de aprximativ 40000 de oameni, incluzand cavaleria si un numar considerabil de elefanti care carau bagaje. Hannibal a traversat muntii Pirinei si raul Ron, traversand apoi Alpii in 15 zile, infruntand furtuni, avalanse si atacuri din partea unor triburi ostile din acele regiuni. Dupa ce a mai recrutat militari din randurile insubrilor, un popor galic din nordul Italiei, pentru a compensa pierderea a aproximativ 15000 de oameni pe parcursul lungii expeditii, Hannibal a fortat sa se alieze cu armata sa toate triburile celtice de pe cursul superior al raului Po. Mai tarziu in acel an (218 i. Hr. ), el i-a invins pe romanii condusi de Scipio Africanul in bataliile de la Ticinus si de la Trebia. In anul urmator, 217 i. Hr., Hannibal l-a invins pe consulul roman Gaius Flaminius la Trasimene. Dupa aceasta victorie, Hannibal a trecut Apeninii si a invadat provinciile romane Picenum si Apula.

Generalul roman Quintus Fabius Maximus Verrucosus Cunctator, trimis de la Roma pentru a opune rezistenta lui Hannibal, a adoptat o strategie extrem de precauta. Evitand confruntarea directa cu trupele cartagineze, a dat oportunitatea armatei romane sa se recupereze. Hannibal a iernat la Gerontium si, in primavara anului 216 i. Hr., la Cannae, a anihilat aproape in totalitate o armata romana de peste 50000 de oameni, aflata sub conducerea consulilor Lucius Aemilius Paulus, care a si murit in lupta, si Gaius Terentius Varro, care a scapat. Pierderile cartaginezilor erau de mai putin de 6000 de oameni.

Dupa batalia de la Cannae, directia de desfasurare a razboiului a suferit o schimbare. Hannibal avea nevoie de intariri, pe care guvernul cartaginez a refuzat sa i le furnizeze. A atacat orasul Napoli, dar nu a reusit sa il cucereasca. Hannibal a petrecut iarna (216-215 i. Hr. ) la Capua, oras pe care l-a dobandit in urma victoriei de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eneralul Cartaginez Hannibal
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
754 cuvinte
Nr caractere:
3 674 caractere
Marime:
8.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!