Electricitatea în Egiptul Antic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Electricitate in Egiptul antic Literatura de tip PS aduce de mai bine de 25 de ani in discutie teza ca in Egiptul antic ar fi fost cunoscuta electricitatea. Anume ca la constructia piramidelor acestea ar fi fost luminate in interior cu ajutorul curentului electric. Teza a fost pentru prima oara emisa de catre un inginer in electronica norvegian si apoi cu adevarat emisa de catre Peter Krassa si Rainer Habeck. Acestia considera ca si dovada incontestabila a acestui lucru faptul ca in nici unul din culoarele piramidelor sau in cele peste 400 camerele de mormant subterane, nu au fost descoperite urme de fum pe pereti sau tavane. Interesant este faptul ca pereti camerelor de mormant sunt perfect prelucrati iar peretii de cele mai multe ori pictati cu o maiestrie desavarsita. Din cunostintele general acceptate egiptenilor le stateau la dispozitie, in acel timp, faclii, lumanari si lampi de ulei. Acestea toate mijloace pentru a produce lumina fac fum si mai ales consuma si oxigen. Alte teorii considera ca lumina a fost proiectata in interiorul camerelor de mormant cu ajutorul oglinzilor dar pot foarte usor sa fie desconsiderate din start. In sustinerea tezei ca egiptenii puteau sa fi cunoscut curentul elecric vine si descoperirea asa numitei baterii din Bagdad. Si ca o ultima dovada sunt considerate desene de pe peretii unui templu subteran din Dendera. Pe acestea este infatisat un con sustinut de o coloana. La capatul mai subtire al conului in acesta intra ceva asemanator unui cablu care in interior se incolaceste ca un sarpe.

In intregime toata aceasta reprezentare arata foarte asemanator cu ceea ce noi azi numim un bec electric. Dar a considera ca prin aceasta dovada pentru teza este adusa este putin pra mult. Iar atunci cum au ajuns egiptenii la astfel de cunostinte? Prin cercetare proprie sau au fost cumva invatati? De catre cine? Totusi faptul ca nu exista urme de fum pe peretii camerelor mortuare este foarte discutat. Se pune de buna seama intrebarea de ce nu se vad urme de fum lasate de turistii din secolele trecute. Sa nu uitam faptul ca piramidele sunt o atrctie turistica inca din secolul 17. Pe de alta parte o lampa cu ulei care are un fitil foarte scurt nu face aproape de loc fum. Si totusi urme de fum exista in piramide, dar unii au vrut sa nu le vada pentru a putea sustine aceasta teorie. Un alt contraargument este faptul ca asa zisa lampa apare in mai multe forme care difera usor. Astfel bratele care o sustin intr-un model patrund in interiorul conului. Chiar si templul unde au fost gasite aceste basoreliefuri nu pare a proveni din timpul dinastiilor egiptene ci de la o perioada de 300 de ani de dupa acestea. Templul are foarte putin de a face cu Egiptul antic si aceste basoreliefuri nu au mi fost gasite in nici un alt loc in Egipt.

Aparitia Regatului Timpuriu (vechi) (2686-2173 i. Hr. ) a adus cu sine consolidarea primului stat centralizat din istorie, urmare a dezvoltarii civilizatiei egiptene care in acel moment a atins ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Electricitatea In Egiptul Antic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 110 cuvinte
Nr caractere:
26 366 caractere
Marime:
22.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
egipt, electricitate
Predat:
la liceu
Sus!