Egiptul antic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Istoric. Egiptul a fost populat inca din paleolitic. In neolitic vechii egipteni se indeletniceau cu pescuitul, cu agricultura primitiva si cu cresterea vitelor. Aproximativ in mileniul al V-lea i. e. n. a inceput descompunerea orinduirilor gentilice si formarea comunitatilor teritoriale. In prima jumatate a mileniul al IV-lea, ca urmare a aparitiei plusprodusului si a proprietatii private, a inceput diferentierea de avere, statale timpurii, numite nomme si conduse de nomarhi. Dezvoltarea economica si sociala si mai ales necesitatea mari lucrari de irigatie au grabit unificarea Egiptului antic.

Pe la mijlocul mil. al IV-lea i. e. n. in urma unui sir de razboaie dintre nomme, s-au constituit doua state : Egiptul de Sus (la sud) si Egiptul de Jos (la nord). Prin mil. III i. e. n. Egiptul antic de Sus a supus Egiptul de Jos, formind un stat centraizat si unificat cu capitala la Memfis. Istoria ulterioara a Egiptului se inparte conventional in urmatoarele perioade principale : Regatul Timpuriu, Regatul Vechi, Regatul Mijlociu, Regatul nou, perioada tirzie si perioada greco-romana. In perioada regatului timpurius-a dezvoltat agricultura irigata, s-a constituit aparatul de stat. In perioada regatului vechi a aparut plugul, au fost construite piramidele, s-a format statul despotic centralizat sclavagist in frunte cu faraonul. Faraonii regatului vechiau intreprins numeroase campanii de jaf in Nubia si pen-la Sinai. In perioada regatului mijlociueconomia s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. Se incepe prelucrarea bronzului, se largeste reteaua de irigatie, ainceput prelucrarea sticlei.

Arhitectura si artele plastice. In Egipt au fost inaltate orase mari, fortificatii si sisteme de irigatie, s-a dezvoltat arhitectura monumentala a templelor de piatra, a palatelor si a mormintelor regilor. Conceptiile idiologico-artistice erau reflectate in canoane austere care s-au constituit inca in mil. al V-IV i. e. n. In perioada regatului vechi a fost creat un tip de mormint in forma dreptunghiulara (mastaba) si altul in forma piramidala (la inceput in forma de trepte-piramida lui Zoser din Saccara; mai tirziu cu forme geometrice regulate-piramidele faraonilor Keops, Kefren si Mikerinos din Ghizeh). Se construiau sfinxi, obelixuri, temple. Monumentele din aceasta perioadase caracterizeaza printr-o geometrizare pregnanta si o expresie de grandoare. In picturile murale si in reliefurile plate din perioada Regatului mijlociu se introduc tot mai frecvent motive din viata cotidiana, din fauna si flora Egiptului antic.

Literatura Egiptului antic e una dintre cele mai vechi din lume, aparuta in mil. al IV i. e. n. Pina in zilele noastre au ajuns texte eroglifice, ieratice, demotice. Primele incercari de versifcatie sint atestate in textele legete de cultul mortilor ( Cartea mortilor, Textele carcofagilor, Textele piramidelor s. a.). Monumente destul de valoroase dateazadin perioada Regatului mijlociu si a celui nou : imnuri in care abunda elemente cosmogonice si mitologice ( Imnul ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Egiptul antic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
666 cuvinte
Nr caractere:
3 789 caractere
Marime:
8.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
egipt, antichitate
Predat:
la gimnaziu
Sus!