Dimitrie Cantemir - umanist, scriitor, filozof, om de știință, tabel cronologic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Spectrul viziunii lui Dimitrie Cantemir se proiecteaza ca un curcubeu pe firmamentul culturii nationale. In 1698, cind apare prima sa opera Divanul sau gilceava inteleptului cu lumea sau giudetul (sufletul) cu trupul, care contine o serie de imperative ale spiritualitatii, dintre care se distinge chemarea inteleptului spre Pace, se implica trei etape, indemnindu-ne pe toti si pe fiecare in parte: Urmatoarea opera constituie Imaginea tainica a stiintei sacre, scrisa in limba latina in anul 1700. E un tratat de filozofie ce contine o critica acerba, bine argumentata, a relatiei dintre timp si miscare in doctrina aristotelica.

Urmatoarea opera este Micul compediu de logica generala, scrisa in anul 1701 in limba latina, in care Dimitrie Cantemir pledeaza pentru descoperirea valorii adevarului prin mijloace rationale, subliniind: Astfel (Dumnezeu) v-a incuviintat facultatea de a descoperi si de a dobindi adevarul si leacul, adica lumina voastra naturala, si folosindu-va de ea, sa ajungeti de la cele mici la cele mari, de la cele inferioare la cele superioare. Si de la cele pamintesti la cele ceresti, ba chiar si pina la insasi cunoasterea adevaratei intelepciuni. Una din operele principale din prima perioada a activitatii lui Dimitrie Cantemir este romanul alegoric patruns de meditatii filozofice Istoria ieroglifica, care reprezinta un pamflet social-politic, cuprinzind contrapunerea tipologiei boierimii si a taranimii din Moldova intruchipata prin albine. Autorul pledeaza pentru stiinta contra ignorantei, adevarul impotriva inselaciunii si experienta de viata.

Ca precum stiinta lucrurilor este lumina mintii, asa nestiinta lor este intunecarea cunostintei. Una din lucrarile fundamentale, pe baza careia in anul 1714 Dimitrie Cantemir a fost ales membru al Academiei de Stiinte din Berlin, scrisa in limba latina, a fost Descrierea statului vechi si contemporan al Moldovei, in care pe de o parte sint descrise consecintele oprimarii turcesti, iar pe de alta parte, ca imperativ al timpului este lansat alesul istoric argumentat al reformarii statului feudal moldovenesc. Autorul ne descrie cu multa ardoare pitorescul plaiurilor moldovenesti si bogatiile lor inepuizabile. In anul 1793 Dimitrie Cantemir scrie opera Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor in care este demonstrat argumentat dreptul Moldovei la independenta pe temeiul continuitatii sale istorice si a unitatii de neam si de limba.

Alta lucrare fundamentala care a cutreierat cele mai prestigioase biblioteci ale Germaniei, Frantei, Angliei si altor tari europene a fost Istoria maririi si decaderii imperiului otoman, scrisa in 1716. Dimitrie Cantemir prin opera sa a fost precursorul stiintelor moderne, ulterioare, inclusiv al etnosociologiei, antropologiei culturale, integrind Moldova cu stiinta si cultura europeana si universala inca la inceputul secolului al XVIII-lea, pasind in pas cu timpul din epoca iluminismului.

Ion Hanganu, coordonator de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dimitrie Cantemir Umanist Scriitor Filozof Om De Stiinta Tabel Cronologic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 921 cuvinte
Nr caractere:
10 294 caractere
Marime:
14.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!