Difuzarea Ideilor Umaniste In Europa Renasterea Si Nevoia De Schimbare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In tarile din restul Europei, umanismul a aparut mai tarziu si n-a prins prins radacini decat acolo unde terenul era favorabil si era pregatit. Oricare ar fi limitele intre care istoriile nationale ale acestor tari cuprind renasterea, gandirea, literele si arta din aceasta perioada se disting prin caractere specifice, care le deosebesc si de cele din perioada anterioara, si de cele din alte tari.

Coluccio Salutati (1331-1406) a studiat dreptul cu renumiti juristi, magistrii ai Universitatii din Bologna, exercitand apoi timp de 15 ani profesiunea de notar. Dupa care a indeplinit functia de cancelar al comunelor Todi si Luca, pentru ca, la varsta de 44 de ani, sa fie numit cancelarul Senioriei Florentei, functie pe care o va indeplini timp de mai bine de 30 de ani. In ansamblul lor, operele lui Salutati trateaza viata laica si religioasa (De saeculo et religione), despre destin (De fate, fortuna et casu), sau despre rolul educativ-formativ pe care, spre deosebire de stiintele naturale, il au doctrinele morale (Denobilitatelegum et medicinae), urmaresc sa demonstreze ca studiile umaniste au nu numai rolul de a instrui intelectul, ci si de a educa vointa si de a stimula simtul responsabilitatii morale, pentru ca in orice imprejurare omul sa aleaga calea binelui.

Toscanul nascut la Arezzo, Leonardo Bruni (1370-1444), este primul istoric dintre marii umanisti. A facut studii de jurisprudenta, a studiat limba si cultura greaca alaturi de marele Chrysoloras, fiind si discipolul preferat al lui Salutati, care desi era mai in varsta cu 40 de ani l-a onorat cu prietenia sa. A fost numit de Papa Inocentiu al III secretar apostolic, in care calitate a participat la Conciliul de la Konstanz. Si-a scris memoriile (Comentarii), relatand evenimentele la care a participat. De o importanta deosebita este Istoria Florentei, pana in anul 1402, oras care l-a onorat acordandu-i cetatenie de onoare, considerandu-l precum un Titus Livius al orasului. Ca erudit elenist, a tradus mult din Platon (Faidon, Gorgias, Apologia, Criton, o parte din Banchet) precum si din Aristotel (Etica Nicomahica, Economia, Politica). Bruni era calm, pasnic, moderat, lipsit de turbulenta sensibilitate si agresivitate proprie multor umanisti, el era convins ca scopul unei educatii umaniste este formarea unui om complet si unui caracter integru.

In prima jumatate a secolului XV, Lorenzo Valla (1407-1457) se afirma drept cel mai original, mai personal ganditor dintre umanisti. Descendent dintr-o familie care numarase multi membrii cu functii inalte la curtea pontificala, Valla isi propune ca prin opera sa de gramatician si filolog sa contribuie la,, a reda credintei crestine greutatea, prestigiul intelepciunii antice, de a reda puritatea lor originara cartilor biblice corupte de copiistii fideli, incorecti sau ignoranti, si de a arata ignorantilor calea crestinismului adevarat (Giullio Vallese). Traduce din limba greaca Iliada si fabulele lui Esop, precum si redacteaza numeroase opere ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 577 cuvinte
Nr caractere:
19 618 caractere
Marime:
15.82 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Difuzarea Ideilor Umaniste In Europa Renasterea Si Nevoia De Schimbare
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
INTRU-NCEPUT A FOST REVOLUTIA" In istoriografie se apreciaza, ca o fireasca teza...
Renasterea.Context politic, economic si social. Renasterea este o epoca in istoria Europei care...
RAPORTUL ISTORIE - GEOGRAFIE Istoria unui popor este adanc inradacinata in propria sa geografie....
Nu pot trece sub tacere pe aceia care nu se deosebesc intru nimic de ultimul carpaci, totusi se...
Itroducere Ce numim curent literar? Curentul literar este greu de definit, el desmnind o...
Sus!