Desfășurarea acțiunilor de luptă ale artileriei în campania militară din anul 1943

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inca de la inceputul anului 1943, fata de situatia grea a marilor unitati si unitatilor din compunerea Armatelor 3 si 4 romane, in urma Batalia Stalingrad, Maresalul Antonescu a hotarat aducerea in tara a efectivelor si tehnicii din marile unitati care au reusit sa iasa din incercuire sau au putut sa se desprinda de inamicul aflat in continua ofensiva. S-au stabilit doua itinerare de baza pentru retragerea in tara, astfel: itinerariul Stalino, Zaporoje, Vosnesensck, Rabnita pe Prut pentru trupele ramase din compunerea Armatei 3, iar la sud, itinerariul: Melitopol, La14ianuarie1943, dupa o scurta perioada de refacere si odihna, Divizionul 1 Art. A. A. mobil, s-a pus in mars spre Stalino, evitand orasul Rostov, care era pesive, drumuri troienite, drumuri troienite, nesiguranta situatiei tactice generale, dar si atitudinea total neprieteneasca a trupelor aliate (germane); divizionul a reusit sa se regrupeze la Stalino, de unde, la 28 ianuarie 1943, s-a deplasat la Melitopol pregatindu-se pentru plecarea spre tara.

Nicolaev, unde s-a imbarcat pe calea ferata si la sfrsitul acestui lunii februarie, a ajuns la Bucuresti cu toate bateriile sale. Unitatea isi facuse pe deplin datoria!!! Divizionul 14 Art. A. A. mobil independent care a actionat in fasia Armatei 4, dupa ce a executat retragereasub presiunea inamicului, s-a retras la vest de Don cu o parte din bateriile (112 Rhm si 21 Vickers) prin Zimleanskaia, Broniki, iar cu alta parte prin Salsk, reusind catre 2-3 ianuarie 1943 sa se regrupeze in dispozitiv de lupta la Bataisk.

In vederea inapoierii in tara, a urmat itinerariul Melitopol, Nicolaev, ajungad in conditii foarte grele de mars, in febrarie, la Odessa, de unde aducerea subunita- tilor in tara s-a executat pe roti. Primind temporar misiunea de a proteje centrul sensibil Iasi, o parte din baterii au fost deplasate mai tarziu la Bucuresti si Brasov la unitatile deorigie, de unde au ajuns abia in prima decada a lunii martie.

In concluzie, catre data de 1martie1943, au plecat in tara: comanda Brigazii 4 Art. A. A., comanda Regimentul 4 Art. A. A., comenzile Divizioanelor1, 14, 4 si un numar de baterii dintre cele mai afectate, care au suferit pierderi si care aveau un stagiu indelungat pe front.

Actiunile aviatiei inamice si riposta artileriei antiaeriene pe frontul de est In primele luni ale anului1943, inamicul antiaerian, detinand continuu supe- rioritatea aerianain zona unitatilor din Brigada4Art. A. A. a actionat cu predilectie asupra aglomerarilor de trupe in retragere la punctele obligate de trecere: podurile de peste Donet si peste Don, atacurile cesteia vizand, de asemenea, aerodromurile aviatiei romane si germane.

Cu toate greutatile datorate unei ierni deosebit de aspre, tunarii antiaerieni romani au executat serviciul la material cu rigurozitate, pregatind cu migala victoriile antiaeriene.

In crsul lunilor februarie si martie, aviatia sovietica a atacat indeosebi, aero- dromurile Melitopol, Mariupol, Stalino. Subunitatile de aparare antiaeriana au facut eforturi ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Desfasurarea Actiunilor De Lupta Ale Artileriei In Campania Militara Din Anul 1943
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 047 cuvinte
Nr caractere:
6 066 caractere
Marime:
6.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!