Democrația În Brazilia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Democratia este un regim politic care pune accent pe participarea poporului la conducerea tarii si care are ca forma de guvernare republica. Separarea puterilor in stat, pluripartitismul, alegerile libere si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti sunt cele mai importante caracteristici ale democratiei si trebuie intocmai respectate pentru ca democratia sa functioneze normal intr-o tara. Brazilia a fost descoperita, in anul 1500, de un navigator portughez, amoralul Alvarez Cabrol. Pe baza descoperirii sale, regatul Portugaliei a ridicat pretentii asupra acestui teritoriu, trimitand in jurul anului 1530 pe Martin Alfonso de Sosua cu 400 de colonisti pentru a ocupa si popula acest teritoriu. Sosua a intemeiat coloniile Bahia si mai apoi Sao Paulo.

Intre anii 1815-1889, Brazilia a fost stat monarhic, fiind condusa de imparatii Pedro I, fiul imparatului Porugaliei, si apoi Pedro II, fiul lui Pedro I.

Brazilia era o tara unde se practica sclavia care insa trebuia desfiintata cat de repede posibil. Luptele pentru abolirea regimului sclavagist marcheaza aproape intreaga istorie a secolului al XIX-lea. Telul este atins cu greu si treptat, caci fortele oligarhiei se opun cu inversunare. In 1831 este acceptata interzicerea comertului cu sclavi, dar abia in 1851 odiosul comert inceteaz efectiv. In 1871 o lege hotaraste ca nou-nascutii din mame sclave vor fi cetateni liberi. Luptatorii abolitionisti nu se multumesc insa cu aceasta jumatate de masu- ra, actiunile pentu lichidarea totala a sclavajului iau forme tot mai imperative. Rezultatele incep sa se arate: in cateva state sclavii sunt eliberati in 1884; un an mai tarziu devin liberi sclavii trecuti de 60 de ani.

In sfarsit, in 1887, sclavia este desfiintata fara despagubirea proprietarilor de sclavi.

Sfarsitul secolului al XIX-lea a adus democratia in Brazilia.

Democratia s-a instaurat odata cu aparitia republicii, adica in 1889. A urmat din 1964 o dictatura militara care s-a sfarsit in 1980, printr-o lupta dusa de partidele politice.

Dupa democratizare, tara a luat un avant puternic, mai ales in privinta industriei. Asa a depasit Brazilia statutul de tara agrara. De fapt, acest stat ar fi putut fi unul dintre cele mai bogate de pe pamant, intrucat detine mari zacaminte minerale, neexploatate insa.

Cum a aparut democratia in Brazilia? In 1821, Dom Joao, imparatul Porugaliei, trebuia sa se reintoarca in tara pe care o conducea, lasandu-si fiul, pe Dom Pedro, ca regent al sau in Brazilia.

Dar deoarece miscarea republicana si de independenta se intensifica, regentul a considerat ca trebuia sa creeze un simulacru de independenta pentru a crea o diversiune in centrul miscarii de eliberare. Astfel, Dom Pedro a proclamat pe 7 septembrie 1822 Brazilia ca un imperiu independent. Se spune ca aceasta masura ar fi fost luata conform sfatului tatalui sau care parasind Brazilia a recomandat ca in caz de pericol sa declare Brazilia formal independenta, pentru a-si mentine dominatia ...

Bibliografie:

- Beck T.S. , ,,Brazilia", Editura Stiintifica, anul 1956.

- Buzoianu Anton, ,,Subcontinentul Brazilia", Editura Politica, anul 1968.

- Verona S., ,,America Latina", Editura Politica, anul 1965.

- Enciclopedia Encarta 2004

- www.google.ro

- www.embassy.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Democratia In Brazilia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 477 cuvinte
Nr caractere:
12 202 caractere
Marime:
191.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
brazilia, democratie
Predat:
la liceu
Sus!