Dacia a fost o țară antică din estul Europei, ea a fost locuită de daci sau geți

Extras din referat:

Dacia a fost o tara antica din estul Europei. Ea a fost locuita de daci sau geti, popor de origine tracica. Herodot ii defineste in faimosul sau citat, ca cei mai viteji si mai drepti dintre traci. Dacia corespunde, in mare, cu actuala Romanie si o parte din actuala Ungarie, intinzindu-se de la muntii Carpati, la nord de Dunare, la riul Nistru pana la riul Tisa. Un regat dacic exista din secolul al doilea i. e. n. In timpul regelui roman Augustus, dacii, care erau niste luptatori excelenti, au inceput sa atace teritorile din sudul Dunarii - pe care romanii o considerau frontiera naturala. Intre anii 85 si 89 a. d. Dacii au avut un tratat cu imparatul Domitian, care a cumparat imunitate in fata raidurilor dacice, prin platirea unui tribut anual. In campaniile din 101-107 a. d., imparatul Traian a supus Dacia, care a devenit o provincie Romana. Victorile sale sunt comemorate pe inca existenta Columna a lui Traian.

In anul 256 a. d. gotii au alungat Romanii afara dintr-o mare parte a Daciei si imparatul Aurelian a abandonat definitiv provincia in anii 270-275 a. d. Dacia si dacii au constituit cadrul actualului popor roman. Dacii au rezistat multor atacuri si ocupatii straine iar prin contactele permanente cu exteriorul, in principal cu romanii, s-a creat poporul roman de astazi si limba romana. Burebista este fauritorul intaiului stat dacic. El a fost numit cel dintai si cel mai mare dintre regii Traciei. Informatiile cele mai bogate despre el le aflam de la geograful grec Strabon: Burebista, barbat get, luand in maini carma neamului sau, a ridicat poporul coplesit de nevoi din pricina nesfarsitelor razboaie si atat de mult l-a indreptat prin anumite deprinderi, viata cumpatata si ascultare de porunci, incat doar in putini ani a faurit o mare imparatie si a adus sub stapanirea getilor pe cei mai multi vecini.

Pentru convingerea poporului, el a conlucrat cu Deceneu, un vraci, care a pribegit prin Egipt si a invatat anumite semne prevestitoare prin care deslusea vrerile divinitatii. In scurt timp Deceneu insusi, a fost socotit patruns de suflul divin Burebista a devenit capetenia unei puternice uniuni de triburi aproximativ in anul 82 i. e. n. El a repurtat numeroase victorii impotriva triburilor straine si impotriva cetatilor de la malul Pontului Euxin (Marea Neagra). El a ajuns sa dispuna de o armata, care se spune, ca ar fi fost, de 200. 000 de oameni (cifra probabil exagerata). Energia, clarviziumea si calitatile sale diplomatice stralucite de care a dat dovada i-au adus un prestigiu imens. Burebista a restabilit ordinea interna a statului dac, insanatosind impreuna cu preotul Deceneu moravurile poporului. Astfel, in zece-doisprezece ani, Burebista a creat un stat dac puternic, care se intindea din bazinul Dunarii de Mijloc si Muntii Slovaciei pana la gurile Bugului si tarmul apusean al Marii Negre, iar in sud, pina in zona Muntilor Balcani. Dupa asasinarea lui Burebista, statul dac a fost impartit in cinci parti. Dupa 131 de ani un alt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dacia A Fost O Tara Antica Din Estul Europei Ea A Fost Locuita De Daci Sau Geti
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Nr cuvinte:
1 497 cuvinte
Nr caractere:
7 979 caractere
Marime:
4.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!