Cruciadele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cruciadele au fost campanii militare ale crestinismului catolic, cu scopul de ocupare ale unor teritorii din Palestina, cu lacasuri de cult biblice, teritorii care nu au apartinut niciodata in trecut vreunei tari europene. La declansarea Cruciadelor au mai contribuit si urmatorii factori: Penetrarea turcilor seldciuci in anul 1071 in Asia Mica (care au ingreunat liberul pelerinaj al credinciosilor crestini in Palestina). Ideea de razboi sfant pusa in circulatie de papalitate, cuplata cu false promisiuni de iertare a pacatelor in caz de moarte in timpul Cruciadelor (indulgente). Cruciadele au constituit (alaturi de increstinarile fortate din primele secole dupa Edictul de la Milano din anul 313, de Reconquista iberica din secolele 14-15, de Conquista spaniola a Americii Latine din secolele 15-16, de razboaiele si persecutiile contrareformei catolice din secolul 16, de vanatorile medievale de vrajitoare si de Inchizitie) cele mai mari crime savarsite de Biserica impotriva umanitatii. Istoricii apreciaza ca in total au fost ucisi de catre Biserica in 1500 ani (intre secolele 4-19) circa 10 milioane oameni nevinovati, in timp ce alte cateva milioane de oameni nevinovati au fost persecutati, torturati, mutilati, exilati, distrusi psihic. In timpul celor sapte Cruciade, trupele de aventurieri crestini catolici au devastat peste tot pe unde au trecut (Europa si Asia), au ucis zeci de mii de crestini ortodocsi (razbunare pentru Marea Schisma din 1054) si zeci de mii de locuitori civili necrestini ale regiunilor asiatice.

Cruciada 1 (1096-1099): a dus la cucerirea Ierusalimului in anul 1099 si la intemeierea Regatului Ierusalimului, cu orasele vasale Akkon, Antiochia, Edessa, Tripolis, Beirut, Sidon, Tyros. Cu ocazia ocuparii Ierusalimului, Cruciatii au macelarit peste 20. 000 mii locuitori (inclusiv copii, batrani, femei). Cruciada 2 (1147-1149): ocuparea Edessei de catre turcii seldciuci a provocat cea de a doua Cruciada. Cruciada, condusa de trupele imparatilor Konrad al III-lea (Germania) si Ludovic al VII-lea (Franta), s-a incheiat cu un total esec.

Cruciada 3 (1189-1192): si-a propus recucerirea Ierusalimului (intrat din anul 1187 in stapanirea musulmanilor). Cruciada nu a avut succesul scontat, incheindu-se numai prin recucerirea Akkonului si printr-un armistitiu, prin care musulmanii au permis accesul pelerinilor neinarmati si pasnici in Ierusalim.

Cruciada 4 (1201-1204): initiata de papa Innocentiu al III-lea impotriva Egiptului (stapanul Ierusalimului), si-a abandonat rapid telul primar, degenerand intr-un razboi fraticid, indreptat contra Constantinopolului ortodox, unde aventurierii catolici vestici au instaurat temporar in 1204 un regat neviabil pro-catolic, deasemenea numeroase mici principate catolice pe teritoriul Greciei ortodoxe, principate la fel de neviabile. Peste tot au comis crime pe scara larga.

Cruciada 5 (1228-1229): condusa pe cale maritima de imparatul german Friedrich al II-lea, recucereste pentru ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
61 cuvinte
Nr caractere:
384 caractere
Marime:
249.00 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
cruciade, istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Cruciadele - Varianta 7
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si...
Cruciadele sunt expeditii militare conduse de crestinii din Europa de Vest incepand cu 1095, de...
Cruciadele pot fi definite ca expeditii militare ale feudalilor apuseni cu scopul de a cuceri si...
Cruciada a patra - scurt rezumat Papa Inocentiu al III-lea a inceput sa propovaduiasca...
Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un...
Sus!