Cosmogonia Scandinavă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cosmogonia sacrificiala a popoarelor din nordul Europei o gasim, in principal, in Edda islandezului Snorri Sturluson (cea 1220 e. n.), care a consemnat, in ciuda secolului eminamente crestin in care a fost compilat textul, traditii precrestine. Titlul textului se leaga de descoperirea, intre 1639-l643, a Codexului Regius, datat ca redactare, cu aproximatie, in jurul anului 1250 e. n. invatatii episcopului Brynjolfur Sveinsson, in posesia caruia a ajuns Codexul, au stabilit ca textul prezinta similitudini cu Edda lui Snorri Sturluson, datata cu 30 de ani mai devreme, dar ca traditia literara pe care o dezvaluie merge inapoi in timp, spre secolul al Xl-lea e. n. sau chiar spre cel anterior. Prin intermediul aceleiasi regresii filologice, invatatii episcopului Brynjolfur Sveinsson au ajuns la foarte cunoscutul Saemundr Sigfusson (1056 - 1133), de la care nu ne-a ramas nici o opera scrisa, dar care a locuit, ca si Sturluson, tot la Oddi, un mare centru spiritual islandez, de unde ar veni, se pare, si numele textului, Edda fiind o scriere de la Oddi, numele integral fiind Saemundar Edda hins froda (Edda inteleptului Saemundr). [Cf. Vilagirodalmi lexikon, I, Cam-E, Akademiai Kiado, Budapest, 1978] In romaneste, textul epicizat a aparut in Walhalla si Thule, I-II, BPT, 1977. Anterior, o editie de amator, foarte scurta, a publicat si Eugen Boureanul: Mitologia Eddelor, 1922. Bibliografia accesibila la noi nu este vasta; v. Georges Dumezil, Mit si epopee, ed. rom. 1993; M. Eliade, ICIR, n, cap. XXI: Celti, germani, traci si geti. Cartea de baza ramane aceea a lui Georges Dumezil, Mythes et Dieux des Germains. Essai dinterpretation comparative. Librairie Ernst Leroux, Paris, 1939. Pt. eroii Einherjari si Berserkiri, v. Stefan Borbely, De la Herakles la Eulenspiegel. Eroicul (2001). Alte titluri: Jacob Grimm, Deutsche Mythologie, 2 voi; Hermann Schneider, Die Gbtter der Germanen; Renaud-Rrantz, Structures de la mythologie nordique; Folke Strom, Loki. A existat si un joc interactiv pe Internet bazat pe teme ale mitologiei scandinave, Mythica (www. mythica. com), suprimat anul acesta de catre tehnicienii de la Microsoft.

Edda povesteste ca, la inceputul lumii, exista o pustietate devoratoare hivernala, Ginnungagap, din care a aparut uriasul de gheata Ymir, hranit de vaca primordiala Audhumbla. Aceasta, neavand ce manca, lingea suprafata de gheata, dand la iveala intr-o prima instanta suvite de par, apoi un cap si un corp, si in acest fel s-a nascut Buri, cel dintai dintre zei. Acesta a avut un fiu, Bor, casatorit cu uriasa Bestia, din acest mariaj nascandu-se cei trei frati Odhin (Woden, Wodan, Wotan), Vili si Ve.

Ymir confirma paradigma divinitatilor primordiale abuzive, amenintatoare, el dedandu-se mereu la stricaciuni impreuna cu ceata din ce in ce mai mare a uriasilor de gheata, pe care ii zamislise - spune povestea - din sudoarea de la subsuori. Excedati de rautatea lui Ymir, Odhin, Vili si Ve se decid sa il infrunte, il ciopartesc, si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cosmogonia Scandinava
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
3 441 cuvinte
Nr caractere:
16 337 caractere
Marime:
18.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!