Consulatul Lui Napoleon Primul Imperiu Și Politica Externa A Lui Napoleon

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consulatul lui Napoleon, primul Imperiu si politica externa a lui Napoleon. Infrangerea lui Napoleon si restaurarea Bourbonilor.

Stabilind dictatura militara Bonapart se ocupa cu restabilirea economiei. In decembrie 1799 a fost adoptata noua constitutie, conform careia puterea executiva o aveau consulii. Primul consul era cel mai puternic, iar urmatorii 2 erau loctiitorii lui. Consulul intai era Napoleon. Puterea legislativa a fost limitata brusc. Autoconducerea in orase si sate era lichidata, in departamente pentru conducere guvernul trimetea birocrati-prefectori. In orase in loc de comune electorale se numea primarul. Republica mergea spre sfarsitul sau. In februarie-martie 1804 a fost descoperit un mare complot, cu scopul de a restabili monarhia Bourbonilor.

Participantii la complot au fost executati. Bogatasii noi, temandu-se de restabilirea Bourbonilor, i-au cerut lui Napoleon sa se proclame imperator. In mai 1804 Napoleon a fost proclamat imperatorul francezilor, iar in decembrie aceluias an in catedrala Maicii Domnului din Paris a avut loc incoronarea oficiala. Astfel Franta a devenit imperiu, in care puterea legislativa intrutot se supunea celei executive. Puterea imperatorului era practic nelimitata de nimeni si nimic. Scopurile politice externe ale consulatului si imperiului ramaneau apararea acelor rezultate ale revolutiei, care conveneau tinerei burghezii: lupta pentru dominatia economica si politica a Frantei in Europa, expansiunea teritoriala si intatirea pozitiilor noii dinastii a bonapartilor. Razboaiele, macar ca distrugeau multe vieti, aduceau multi bani. Principalul sprijin al lui Napoleon era armata, bazata pe sistema prestatiilor generale armate (toti francezii de la 20 de ani pana la 25 de ani trebuiau sa serveasca in armata). In 1804 era adoptat Codul Civil sau Codul lui Napoleon. Acest cod a proclamat egalitatea cetatenilor in fata legii, inviolabilitatea personalitatii si proprietatii, libertatea constiintei s. a. Codul a fost introdus in Italia, multe parti a Germaniei, in Varsavia, in coloniile franceze din India, Africa s. a. Pentru a lua revans de la esecurile din 1799, Napoleon in 1800 a pornit a doua campanie Italiana. Aici francezii au sustinut o victorie stralucitoare in Marengo. Dupa aceasta Austria a iesit din razboi si a incheiat pace. La proprietatile franceze s-a adaugat Piemontul si Ghenuia. Austria de asemenea trebuia sa recunoasca alipirea la Franta a Belgiei si a pamanturilor germane pe malul stang al Reinului. In 1805 Bonapart a concentrat armata in Buleni si a pregatit un plan de cucerire a Angliei.

Insa reinoirea razboiului cu Austria si Rusia l-a obligat pe Bonapart sa lase acest plan. In acelasi an escarda engleza, sub comandamentul amiralului Nelson a adus infrangere flotei franceze. Razboiul pe mare Franta l-a pierdut. Insa pe uscat treburile se desfasurau mai bine. In decembrie 1805 Napooleon a adus infrangerea hotaratoare asupra armatelor austriece si ruse sub Austerlitz. Dupa aceasta ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consulatul Lui Napoleon Primul Imperiu Si Politica Externa A Lui Napoleon
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 371 cuvinte
Nr caractere:
6 724 caractere
Marime:
8.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!