Comunismul - avantaje și dezavantaje

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Romania instaurarea comunismului a afectat foarte mult dezvoltarea statului. Acest regim totalitar si-a lasat amprenta chiar pana-n zilele noastre. Viata populatiei Romaniaei a fost afectata si ea de catre comunism. Conditiile grele de trai din acea perioada au ramas ca un cosmar in mintea celor care le-au intalnit. Nascut la Scornicesti, Nicolae Ceausescu (1918-1989), membru al Partidului Comunist Roman, in anul 1965 devine secretar general al acestui partid, urmand ca in 1967 sa devina presedintele Romaniei (1967-1989). In anii 80 impune un program de austeritate avand ca scop lichidarea datoriilor externe. Lipsurile alimentare devin evidente in ultimul deceniu al regimului Ceausescu, cand se reintroduc cartelele (desfintate in 1954) si se rationalizalizeaza painea, laptele, uleiul, zaharul si carnea (pentru a se putea exporta cat mai mult). Programul stiintific de alimentare rationala (adoptat in 1984, si care mai mult spunea populatiei sa nu consume hrana aproape deloc! ) a fost considerat singura solutie pentru depasirea crizei alimentare. De asemenea curentul electric este rationalizat, programul TV redus (doar stiri si emisiuni despre conducatorul iubit), populatia de la tara adusa la oras pentru a lucra in fabrici comasata in blocuri de locuinte, interdictia de a trece granitele tarii pentru a vedea modul de viata al exploatatorilor capitalisti precum si alte persecutii politice, toate acestea ducand la revolta poporului roman.

Inca de mici, copiii deveneau soimii patriei, apoi pionieri, utecisti, participand la diversele manifestari dedicate Partidului Comunist si conducatorului acestuia.

Ca in orice sistem totalitar, anularea solidaritatilor traditionale, distrugerea individualitatii in vafoarea colectivitatii a insemnat confiscarea vietii private in general si a celei de famiie in particular. Liberalizarea avorturilor s-a incadrat in aceasta dimensiune, ca o forma de laicizare a practicilor juridice si sociale. In anul 1957, Romania s-a liniat si ea aceste practici, adoptand o legislatie libera asupra avorturilor. Decizia a favorizat intr-un anume fel familia, care trecea printr-o perioada in care situatia economica si indeosebi nivelul de trai erau deficitare. Pe de alta parte, avortul devenise singura metoda de planificare familiala, in lipsa altor metode de contraceptie. Situatia precara din punct de vedere socio-economic a favorizat insa scaderea natalitatii: daca in 1956 existau 24 nou-nascuti la mia de locuitori, in 1966 s-a ajuns la 14 la mie, situand Romania pe ultimul loc in Europa, alaturi de Ungaria. Drept urmare, dintr-o societate unde avorturile erau libere si relativ ieftine, Romania ceausista se singularizeaza in 1966, prin politica ei demografica, in intreg lagarul socialist. In toamna lui 1966 se interzice prin lege intreruperea deliberata a sarcinii pentru femeile avand mai putin de patru copii si 45 de ani. Concomitent, celibatarii, cuplurile fara copii sunt obligate sa plateasca taxe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunismul Avantaje Si Dezavantaje
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
718 cuvinte
Nr caractere:
4 307 caractere
Marime:
10.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
comunism, regim totalitar
Predat:
la liceu
Sus!