Chinezii și mesopotamienii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primul popor care a inventat scrierea sunt Sumerienii acest popor fiind localizat in vestul Asiei, aceasta scriere inventata de ei fiind cuneiforma adica nu foloseau litere si cifre ci simboluri si semne; Kramer, istoric si arheolog, spunea ca istoria a luat nastere in Sumer. Popoare indo-europene: hititi, mezi, persi si arieni in orient; greci, latini, slavi, celti, traci in Europa.

Asezare geografica Cea mai veche arie de civilizatie istorica si de cultura evoluata este cuprinsa intre Nil si Indus. A doua arie este situata in Extremul Orient, in bazinul fluviului Huang-Ho (Fluviul Galben), ocupand - in epoca sa de maxima extensiune o suprafata de peste 9 mil. km?. In aceste arii, cele mai mari civilizatii antice care au supravietuit pana azi sunt cea indiana si cea chineza.

Locuinta. Imbracamintea. Alimentatia - Asupra conditiilor materiale de viata ale chinezilor din timpurile cele mai vechi, arheologia si alte documente ale timpului ne furnizeaza cateva elemente indicative.

Locuinta chinezilor in prima jumatate a mileniului al II-lea i.

e. n. era al. din case erau sapate in loess si aveau forma unor stiubee cu un diametru de cca. 3m, si inaltimea de 1, 80-2, 50m, acoperite cu trunchiuri de copaci peste care se aseza paie sau iarba.

Imbracamintea chinezilor n-a variat prea mult dea lungul timpului, cu toate deosebirile inerente, regionale, sociale sau profesionale. Caci imbracamintea servea si pentru a marca aceste distinctii-pe care un numar mare de decrete le prevedea cu strictete si precizie. Hainele lor erau tesute din fibrele diferitelor plante in primul rand, o specie de canepa se practica probabil chiar inainte de mileniul al II-lea i.

e. n. In acel mileniu firul de matase era deja intrebuintat.

In epoca Shang si, fireste, in cele urmatoare elementul de baza in alimentatia chinezilor din nord era meiul (consumat de obicei sub forma de mamaliga), iar in sud orezul. Graul introdus in China probabil din apus precum si orzul au ramas mereu pe un plan secundar. Din mei (si la fel din orez si din orz) se pregatea si se pregateste si astazi prin fermentatie, o bautura alcoolica asemanatoare intrucatva berii, condimentata cu mirodenii, bautura apreciata si azi.

Viata religioasa: Au fost chinezii un popor religios? Se poate vorbi la chinezi despre o adevarata religie? Sau doar de un amestec de morala, filosofie si credinte religioase? Chinezii au fost un popor religios chiar daca mitologia lor este mai saraca decat alte mitologii. Ei chiar daca nu isi puneau prea multe intrebari despre divinitate nu insemna ca nu sunt preocupati de viata religioasa, ci dimpotriva aveau zei cum ar fi Zeita Pamantului Hu-tu, despre care credeau ca ea a creat toate fiintele vii, ei chiar aveau si un ritual de sacrificii.

Chinezii au avut si au si astazi trei mari religii: - confucianismul, daoismul si buddhismul.

Scrierea: Scrierea chineza este o scriere exclusiv ideografica. Semnele folosite nu traduc sunete ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chinezii Si Mesopotamienii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
650 cuvinte
Nr caractere:
3 187 caractere
Marime:
8.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
popor, chinezi
Predat:
la liceu
Sus!