China antică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hartia: In jurul anului 100 d. Hr., un barbat pe nume Tsai Lung a intins o foaie din pasta de lemn si canepa, pe care a pus-o la uscat si a inventat hartia. Busola: Vechii chinezi au fost marinari foarte priceputi. Acestia au folosit busolele pentru orientarea templelor la inceput, insa din cele in urma le-au folosit pentru navigatie. Cu sute de ani inaintea europenilor au consruit vase cu panze si manvrate cu ajutorul carmelor. Acestia au ajuns in Africa pentru a face comert. Au fost primii care au impartit anul in 365, 25 de zile. Marele zid chinezesc, a fost construit de catre imparatul Shi Huagdi. Zidul a fost construit intre anii 214 -204 i. Hr., de mii de tarani saraci. Constructia exista si azi, intindandu-se pana la 2200 km, in cat este vizibil si de pe Luna. Se spune ca Meng Jiangnv s-a nascut intr-o localitate sudica si s-a casatorit cu Wan Xiliang. Nu mai tarziu decat in a treia zi dupa nunta, barbatul ei a fost luat si dus in partea nordica a tarii pentru construirea zidului. Zilele treceau, dar tanara sotie nu primea nici o veste de la barbatul sau. Se apropie iarna, cum o sa-si petreaca sotul meu zilele geroase fara haine groase? , se gandea femeia. Astfel, Meng Jiangnv a tesut o panza de bumbac si a confectionat o haina groasa pentru barbatul sau. A plecat si cu chiu cu vai a ajuns la poalele zidului din nordul tarii. A vazut mii si mii de barbati, imbracati subtire, carand caramizi si pietre grele. Multi cadeau din cauza oboselii si a foamei. Tot cautand si intreband, in cele din urma Meng Jiangnv a aflat ca barbatul sau murise de oboseala si cadavrul sau a fost ingropat chiar in zid. Auzind trista veste, a plans ce a plans timp de 3 zile si 3 nopti la poalele zidului, cand, brusc, cu un sunet asurzitor, o portiune lunga de 800 de li a zidului s-a daramat. Printre daramaturile zidului, a gasit ramasitele pamantesti ale sotului ei. Cu corpul neinsufletit al barbatului, Meng Jiangnv a pornit pe drumul sau spre casa. Pe drum i s-a facut sete si foame. A plans tot drumul si din lacrimile sale s-a format un izvor. Fiind urmarita de soldati, Meng Jiangnv a luat o stanca a muntelui si a aruncat-o. Stanca a format un paravan, impiedicandu-i pe soldati. Pe drum, femeia s-a intalnit cu un mester pietrar, pe care l-a rugat sa faca o groapa in piatra in care a depus ramasitele pamintesti ale sotului, pe care a pazit-o pana si-a dat duhul. Localnicii au ingropat corpul femeii impreuna cu cel al barbatului sau in grota de piatra. Au construit langa grota si un templu cu o statuie a femeii, pentru a cinsti memoria acestei perechi, iar templul a capatat denumirea templul Meng Jiangnv.

Confucius s-a nascut in China in anul 551 i. Hr. A fost un mare ganditor, convins ca imparatul trebuie sa aiba grija de poporul sau ca un parinte. Timp de 2000 de ani, invataturile lui i-a influentat pe conducatorii Chinei.

Armata din teracota pazind mormantul imparatului Qin, formata de 7000 de soldati de lut, in marime naturala. Soldatii aveau arcuri si lanci reale, caii si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • China Antica - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
857 cuvinte
Nr caractere:
4 247 caractere
Marime:
45.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
china, antichitate
Predat:
la gimnaziu
Sus!