Cele trei mari piramide de la Gizeh

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Snofru, tatal lui Kheops se pare sa fi murit in jur de 2480 i.

Hr., lasand posteritatii cele doua piramide de la Dahchour. La vreo 21 de km spre nord de acest loc se gasea podisul stancos de la Giseh, numita inca formatiunea Makattam. Acest podis se intindea de la nord la sud pe o lungime aproximativa de 2200 m cu o latime de circa 1100m. Coborand in panta lina de la vest la est, se prabusea brusc de-a lungul vaii Nilului. Pe acest loc impozant, Kheops cel mai mare dintre fiii lui Snofru, deschide santierul celui mai abitios proiect de constructii civile din intreaga istorie, care urma sa constituie impreuna cu pertenerele sale, cea mai mare minune a lumii antice.

Care au fost motivele care l-au indemnat pe Kheops sa aleaga Giseh, un loc atat de indepartat de mormantul tatalui sau? Munca a continuat la Giseh mult dupa moarte lui Kheops. Succesorul sau a fost Khafra care a construit inca o piramida uriasa alaturi de prima, mai joasa doar cu cativa metri. Dupa Khafra a urma Menkaura care a construit o piramida mai mica de 65. 50 m inaltime. Aceasta a treia piramida este si ea uriasa dar este coplesita de vecinele ei de pe platoul Giseh.

Sub orice unghi am examina, ipoteza dupa care Menkaura s-ar fi hotarat (din lipsa de fonduri) sa construiasca o piramida mai mica nu are sens. El avea dupa toate probabilitatile aceeasi putere autocratica si aceeasi resurse ca si predecesorii sai. In orice caz conceptul de economie le era strain, a avea resurse insemna sa dispui de cariere de piatra inepuizabile si de o mana de lucru numeroasa si calificata. El le poseda cu siguranta pe amandoua.

Daca chiar luam in consideratie ipoteza improbabila ca Menkaura nu dispunea de aceeasi putere se aceleasi resurse ca Kheops si Khafra: De ce sa construiasca o piramida de dimensiuni reduse la Giseh, pentru a lasa posteritatii un semn evident al inferioritatii, sale? Nu ducea lipsa de spatiu, piramida lui Menkaura nu este tocmai mica dar celelante sunt de doua ori mai inalte si cu o masa de 10 ori superioara? De ce s-ar fi multumit el oare cu un pitic pe langa acesti uriasi? Un lucru este sigur: Menkaura stia ca piramida lui avea sa fie cu mult mai mica decat celelante. Constructia unor asemenea monumente se proiecteaza cu mult timp inainte, iar el trebuia sa fi aprobat planurile.

De ce sa-si dea acordul pentru un proiect care l-ar fi facut sa para inferior? Toate piramidele impreuna compuneau Necropole sau pamantul mortilor, mai exact Duatul locul unde se gaseste Osiris. In timpul dinastiei a patra egiptenii erau maestri constructori supremi.

Piramidele de la Giseh sunt cea mai perfecta dintre realizarile Vechiului Egipt si a lumii antice.

Piramidele au fost construite in cadru unui ansamblu, cele trei se inscriu intr-un unic plan, ceea ce se pare ca a fost conceput inca de la inceputul marii operatiuni de la Giseh.

Realizarea celor trei piramide decuge dintr-un plan bazat pe principii geometrice, pe care le considera legate de observarea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cele Trei Mari Piramide De La Gizeh
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 395 cuvinte
Nr caractere:
12 773 caractere
Marime:
17.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
piramide, monument
Predat:
la liceu
Sus!