Cele Două Religii Ale Catharilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asa cum deja am putut constata (cf. supra, cap. II), expansiunea occidentala a bogomilismului n-a fost inca elucidata. Daca docu mentele referitoare la patarinii bosniaci din secolele al XlV-lea si al XV-lea se refera de asemenea la o situatie anterioara, atunci bogomilismul introdus in Bosnia ar fi suferit deja o reforma radicala din partea unor intelectuali origenisti care, si ei, se complac in a nega monarhia divina si a transforma Raul intr-un principiu autonom. Dimpotriva insa, nimic nu dovedeste ca marturiile privitoare la patarini n-ar fi fost influentate de informatiile supraabundente despre catharii radicali.

Pe linga asta, daca Sclavonia este identificata cu Bosnia, atunci numele moderatului Caloianus din Mantova se leaga de aceasta regiune, dupa De haeresi catharorum in Lombardia (Wakefield-Evans, p. 165); radicalii din Desenzano, din contra, au drept Biserica-mama Drugunthia, aceasta misterioasa Dragovita imposibil de situat precis pe harta geografica a Balcanilor (ib., p. 164). Pe la 1190, Nazarie, episcop de Concorezzo in Lombardia, primise din Bulgaria textul Interrogatio Johannis, caruia avea sa-i ramina fidel toata viata. in 1250, inlocuit la conducerea grupului de al saufilius major Didier, care dadea acum tonul, batrinul profesa mereu fantaziasmul doctrinei bogomile ortodoxe (Sacconi; Moore, pp.

143 sq. ). Reformata intr-un sens care-o apropie si mai mult de catolicism si care, in marea polemica purtata cu scoala radicala a albanezilor din Desenzano, isi va preciza mai mult caracterul non-dualist, doctrina din Concorezzo nu se detaseaza in vreun fel spectaculos de trunchiul bogomil de unde provine.

Distinctia intre moderati si radicali este deja prezenta in gindirea lui Bonacursus, autorul celei mai vechi scrieri anticathare Manifestatio haeresis catharorum (1176-l190) (Wakefield-Evans, pp.

170 sq. ): Sint unii care spun ca Dumnezeu a creat toate elementele, altii spun ca Diavolul a creat elementele; dar parerea lor comuna este ca Diavolul a invrajbit elementele (PG 104, col. 775). Bonacursus se limiteaza insa la descrierea camarilor bogomili, ignorindu-i cu desavirsire pe ceilalti.

Informatii mai numeroase contine De haeresi catharorum in Lombardia, redactata pe la 1190-l200, caci il citeaza pe Nazarie ca pefilius major al episcopului Garattus din Concorezzo, iar Nazarie, in viata inca la 1250, se nascuse cel mai devreme pe la 1165-70. Lucrarea De haeresi vorbeste despre trei biserici cathare italiene: cea din Desenzano, pe lacul Garda (aproape de Verona), profesind un dualism radical, provenita din biserica Dragovita; cea a episcopului Caloianus din Mantova, care s-ar trage din Sclavonia (Dalmatia); si cea a episcopului Garattus din Concorezzo, provenita din Bulgaria. in timpul succesorului lui Garattus, Nazarie, aceasta din urma biserica profesa pseudodualismul bogomil, servindu-se de Interrogatio.

Salvo Burci din Piacenza, al carui tratat Supra stella a fost inceput pe 6 mai 1235 (Dollinger ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cele Doua Religii Ale Catharilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
11 704 cuvinte
Nr caractere:
58 862 caractere
Marime:
47.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!