Castelul Chambord Cel Mai Maiestuos Castel De Pe Loara Macheta Castelului Turnul De Nord

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Simbol al puterii regale, grandioasa nebunie, rezumat al industriei umane sunt numai cateva din superlativele care au caracterizat castelul Chambord, acest delir arhitectonic compus din 440 de camere, 365 de seminee si 83de scari. Opera personala a lui Francois I, castelul Chambord a fost construit, se pare, dupa planurile lui Leonardo da Vinci, de putin timp stabilit la curtea Frantei.

Pentru construirea castelului, monarhul dorea chiar sa devieze cursul Loarei, insa in fata greutatilor insurmontabile a fost nevoit sa cedeze. Edificat in inima unei paduri, Chambord surprinde prin proportiile sale gigantice. Acest castel nu poate fi comparat cu nici o alta constructie a lui Francois I. Regele a vrut sa realizeze o opera care sa aminteasca peste secole, de maretia sa si a regatului, un monument a carei semnificatie sa ramana inscrisa pentru mult timp in in memoria oamenilor. Constructia celui mai celebru si maiestuos castel de pe Loara a inceput in 1519 dar, s a desfasurat lent si s a incheiat in timpul lui Henri II. Regele a investit sume fabuloase in constructia acestui castel, chiar si atunci cand nu a putut plati rascumpararea fiului sau.

Macheta castelului Chambord Monumentala constructie s incheiat, partial, in 1537, iar la moartea lui Henri II, castelul era neterminat. Lucrarile au fost intrerupte si, abia in secolul XVII aripa de vest si turnul dinspre nord vest au fost terminate. Corpul central, donjonul, incanta prin ornamentele rafinate si gustul simetriei, foarte dezvoltat in epoca Renasterii. Acest castel extraordinar a combinat ideile italiene cele mai recente in epoca cu formele arhitecturale frantuzesti cele mai traditionale.

La fiecaredin cele trei etaje ale donjonului cele patru unghiuri erau ocupate de apartamente de forma patrata. Fiecare astfel de apartament era completat cu un altul plasat in unghiul vecin. Se elibera astfel un spatiu in forma de cruce. - 16 - Leonardo da Vinci s a aflat la originea planului in cruce greaca a donjonului si a scarii sale centrale, originala prin faptul ca douapersoane puteau sa urce sau sa coboare fara sa se vada.

Celebra scara de la Chambord Francois I si a amenajat apartamentele in turnul din nord. Camera sa continea tapet si un pat de catifea brodate cu aur. Cabinetul sau avea o bolta deasupra careia se pot vedea initialele regelui si imagini reprezentand salamandre, emblema sa. Candelabre impunatoare luminau incaperile bogat decorate.

- 17 - Incrustatiile de ardezie erau asemanatoare celor din catedrala din Pavia sau de la Capela Coleonni din Bergamo. In aripa vestica intalnim coloane in stil ionic si corintic si numeroase cariatide.

Legatura intre aripile castelului este asigurata de un sistem de galerii exterioare, foarte lungi care se intind de a lungul fatadei.

Planul cladirii mai prevedea si doua turnuri in partea de sud dar, ele nu au mai fost niciodata construite.

Turnul de nord Chambord, una din minunile ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
591 cuvinte
Nr caractere:
3 070 caractere
Marime:
818.14 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Castelul Chambord Cel Mai Maiestuos Castel De Pe Loara Macheta Castelului Turnul De Nord
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1.1. Istoricul cercetarilor - regiune geografica Inca din antichitatea greaca si romana (sec....
Atena - In mitologia greaca, se spune ca zeita Atena a dat orasului Atena un maslin - copacul...
Atena In mitologia greaca, se spune ca Atena zeita intelepciunii-fiica lui Zeus a dat orasului...
Sus!