Carol Cel Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cel mai important rege medieval s-a nascut in 742, intr-un loc necunoscut. Era german de origine, si mostenea cateva caracteristici ale acestui popor taria fizica, curajul, mandria. Nu era prea cultivat; a citit doar cateva carti la viata lui - dar bune; la batranete a incercat sa invete sa scrie, dar nu prea a reusit niciodata. Cu toate acestea, stia limba teutona si latina literara, si intelegea greaca.

In anul 771 Carolman al II-lea moare, iar Carol, la varsta de 21 de ani, devine singurul rege. Doi ani mai tarziu primeste o chemare urgenta din partea Papei Hadrian al II-lea impotriva lombarzilor, care invadau statele papale. Carol a atacat si a ocupat Pavia, a luat asupra sa coroana Lombardiei si a acceptat rolul de portector al Bisericii.

Intors in capitala sa, stabilita la Aachen, initiaza o serie de 53 de campanii aproape toate conduse de el care duc la formarea Imperiului carolingian, cucerind si crestinand Bavaria si Saxonia, distrugandu-i pe avari, aparand Italia de sarazini, intarind apararea Franciei impotriva arabilor din Spania. Saxonii de la granita de est erau pagani; arsesera o biserica crestina si faceau incursiuni in Galia; aceste motive au fost suficiente pentru Carol pentru a initia 18 campanii (772-804), care au avut loc cu o ferocitate neobosita din partea ambelor parti. Carol le-a dat de ales saxonilor intre crestinare si moarte; acestia au ales in final crestinarea dupa ce 4500 de saxoni rebeli au fost decapitati. La Paderborn, in anul 777 Ibn al-Arabi, guvernatorul musulman al Barcelonei, cere ajutorul regelui crestin impotriva califului de Cordova. Carol isi conduce armata peste Pirinei, ataca si cucereste orasul crestin Pamplona, ii trateaza pe crestinii basci drept dusmani, si a avanseaza pana la Saragossa. Dar intaririle promise de al-Arabi pentru infrangerea califului nu apar. Carol isi da seama ca armata sa nu poate cuceri singura Cordova; primeste de veste ca saxonii s-au rasculat si se indreapta spre Cologne. El isi conduce armata inapoi prin trecatorile din Pirinei. Intr-o astfel de trecatoare, la Roncesvalles in Navarre, un grup de basci ataca ariergarda francilor si o macelareste in intregime (778). Aici moare nobilul Hruodland, care va deveni 3 secole mai tarziu eroul celui mai faimos poem francez, Chanson de Roland. In 795, Carol trimite inca o armata peste Pirinei; marca Spaniei o fasie din nordul Spaniei este cucerita, Barcelona capituleaza, iar Navarre si Asturias recunosc suveranitatea francilor (806). Intre timp, Carol ii subjuga pe saxoni (785), opreste expansiunea slavilor (789), ii infrange si ii disperseaza pe avari (790 - 805), iar in cel de-al 34-lea an de domnie si al 63-lea de viata, cade la pace.

De fapt, el a iubit intotdeauna mai mult administratia decat razboiul, si a iesit pe campul de lupta pentru a forta unitate si credinta intr-o Europa de Vest macinata timp de secole de conflicte intre natii si credinte. El a reusit astfel sa aduca sub conducerea sa toti ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Carol Cel Mare - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 435 cuvinte
Nr caractere:
18 098 caractere
Marime:
16.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
carol, rege
Predat:
la liceu
Sus!