Capturarea evreilor în Polonia, lagăre din Polonia belzec sobibor treblinka maidanek auschwitz

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exterminarea globala si planificata a evreilor europeni a debutat in vara anului 1941, dupa atacul impotriva U. R. S. S. si vom vedea in ce conditi. Dar evrei polonezi, al caror nr. Se apropia de 3 mil. Au cunoscut inainte 2 ani de calvar. Pt. a incepe, unele unitati de trupe de campanie, si in special detasamente SS s-au dedat la glume imunde care mergeau mult mai departe decat brutalitatile devenite moneda curenta in Germania.

Taierea barbii si a perciunilor evreilor era un divertisment raspandit; multi germani au trimis familiilor lor fotografii eternizand aceste fapte alese! Un alt amuzament la moda consta in a navali intr-un apartament sau intr-o casa de evrei, a-I constringe pe tineri si batrani sa se dezbrace sis a danseze astfel inlantuiti in sunetul unui fonograf: violul consecutive era facultative (date fiind riscurile: urmarire pt. crima impotriva rasei). In orase si-n targusoare au fost concentrate toti in cartiere speciale sau, ghetouri, uneori imprejmuite cu-n zid, pt. a-I izola complet de populatia crestina poloneza si ea tratata totusi, ca rasa inferioara. Lipsita de recurse si de slujbe, populatia ghetourilor era expusa tuturor suferintelor, mizeriei si foametei, parand a fi sortita sa sucombe cu timpul de boala inanitiei, inainte ca Hitler sa accelereze procesul in lagarele morti I. Populatia evreiasca, in buna parte specializata in munci de confectii si alte ramuri ale mestesugurilor artizanale, servea ca mana de lucru aproape gratuita si exploatabila, la discretia furnizorilor armatei si spuselor specialistilor in economie militara; era vorba chiar de muncitori absolute indispensabili. Incat odata ora venita, SS-isti insarcinati cu genocidul nu au mai avut nici o grija.

Asa cum am vazut, tehnicile de exterminare a grupurilor omenesti nedemne de-a trai au inceput a fi elaborate in toamna anului 1939. In decembrie, primul lagar de exterminare, cel de la Chelmno, intra in activitate; alte trei, cele de la Belzec, Sobibor si Treblinka, din ce in ce mai bine utilate, au fost puse in functiune in martie, mai si iulie 1942. Plasate sub autoritatea suprema a generalului SS, Odilo Globocnick, fostul gauleiter al Vienei, scapand astfel de cea a lui Eichmann. Exterminarea era infaptuita de SS-istii lui Globocnick, ajutati de militari care complectau efectivul, in mare parte acestia erau ucrainieni. O echipa de cateva sute de evrei se ocupa de ridicarea cadavrelor si satisfacerea altor nevoi.

Fiindca se intentiona a fi transferate intr-un lagar de munca, adica intr-un teritoriu evreiesc autohton, inscriptiile factice erau puse la intrare, camuflate in gara obisnuita: Intrare in teritoriul autonom, sinagoga, sala de dusuri si alte asemenea inscriptii. Un obiectiv ajutator era recuperarea ultimelor avutii corporale ale victimelor, adica hainele, destinate germanilor nevoiasi. Tinand cont de felul cum se strangeau acele avuti, ei nu erau intotdeauna satisfacuti. In consecinta, un delegate de la Ajutorul de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Capturarea Evreilor In Polonia Lagare Din Polonia Belzec Sobibor Treblinka Maidanek Auschwitz
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 062 cuvinte
Nr caractere:
11 169 caractere
Marime:
10.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!