Benito Mussolini

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Benito Mussolini s-a nascut la Predappio, pe 29 iulie 1883. Fiu de fierar, si in buna masura un autodidact, el a devenit profesor si apoi jurnalist in nordul Italiei. Mussolini a fost inchis pentru opozitia sa fata de razboiul Italiei contra Libiei (1911-1912). Curand dupa aceasta, a fost numit editor al ziarului partidului socialist din Milano, Avanti! . Demis din partidul socialist, a inceput sa-si publice propriul ziar, Il Popolo d Italia (Poporul italian), care mai tarziu a devenit organul miscarii fasciste.

In martie 1919, Mussolini, impreuna cu alti tineri participanti la Primul Razboi Mondial, au fondat Fasci di Combattimento. Aceasta miscare nationalista, antiliberala si antisocialista, a atras suportul clasei de mijloc. Crescand repede dupa mijlocul anilor 20, fascismul s-a raspandit in zona rurala, unde militia sa in camasi negre a castigat suportul proprietarilor de pamant si a atacat ligile taranilor si gruparile socialiste. In momentul cand, la 28 octombrie 1922, fascistii au marsaluit asupra Romei, regele Victor Emmanuel al III-lea l-a invitat pe Mussolini sa formeze un guvern de coalitie. Pana in 1926, conducatorul fascist a transformat tara intr-un regim totalitar. In aceasta noua forma, angajatii si muncitorii erau organizati in grupuri care reprezentau diferite sectoare ale economiei. Sistemul a mentinut capitalismul, dar a desfiintat uniunile de comert liber si dreptul la greva. Pactele laterane cu Vaticanul, din 1929, au incheiat o jumatate de an de conflicte intre stat si biserica, si s-au dovedit a fi de lunga durata.

Adoptand o politica externa agresiva, Mussolini a sfidat Liga Natiunilor si a cucerit Etiopia. Aceasta victorie i-a crescut popularitatea in aproape fiecare sector al populatiei. Aceasta popularitate a inceput sa scada, insa, dupa ce a trimis trupe in sprijinul generalului Francisco Franco in razboiul civil din Spania, s-a aliat Germaniei naziste, si a invadat Albania.

Datorita ne-pregatirilor mili-tare, Mussolini nu a intrat in al Doilea Razboi Mondial pana in iunie 1940, cand germanii au ocu-pat Franta. Italia s-a luptat cu bri-tanicii in Africa, a invadat Grecia, a declarat razboi Statelor Unite si s-a alaturat Ger-maniei la ataca-rea Uniunii Sovi-etice. Dupa mul-tele infrangeri ale Italiei, regele Vic-tor Emmanuel l-a inlaturat pe Mussolini de la conducere, iar in septembrie a ob-tinut un armisti-tiu cu Aliatii, ca-re invadasera su-dul Italiei. In ul-timele zile ale razboiului, Mus-solini a incercat sa fuga in Elvetia. Partizanii italieni l-au capturat si l-au impuscat pe 28 aprilie 1945, la Giulino di Mezzegra, langa lacul Como. Avand in vedere dezastrele cauzate tarii lor, putini italieni au regretat rasturnarea regimului fascist si moartea lui Mussolini.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Benito Mussolini - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
445 cuvinte
Nr caractere:
2 365 caractere
Marime:
356.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!