Basarab I

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Basarab I a fost domnitorul care, prin unificarea formatiunilor politice dintre Dunare si Carpati, a intemeiat statul liber al Tarii Romanesti. Denumit prin traditie Intemeitorul Basarab I este evocat ca erou al istoriei noastre in numeroase legende populare.

Stapan mai intaii pe tinutul Campulungului si Argesului, Basarab si-a extins treptat autoritatea asupra celorlalti feudati locali, procesul de constituire a statului incheindu-se in primul sfert al veacului al XIV-lea. Intemeierea Tari Romanesti nu putea fi pe placul regelui Ungariei care-si vedea stanjenit planurile de expansiune teritoriala la sud de Carpati.

Din aceasta pricina, au izbucnit crand conflicte. la indemnul nobililor, regele Carol Robert de Anjou a pornit o expeditie . Ostirea regelui a trecut muntii pe la Severin, in luna septembrie 1330. Pentru evitarea razboiului, domnitorul roman a trimis soli . Regele maghiar a respins cu nechibzuita avantajoasele propuneri de pace si, neluand in seama avertismentul lui Basarab ca, de va mai inainta , s-a sumetit sa-si continue drumul. Dupa o straveche tactica de lupta, Basarab a pustiit locurile din calea dusmanului. Incepand sa sufere de foamea cea mare, oastea maghiara, ajunsa fara izbanda pana prin partile Argesului, a primit, in fine, porunca de intoarcere. Intr-o stramtoare din munti, la Poasada o astepta insa Basarab si oameni lui.

La inceputul secolului al XIV-lea, regatul maghiar trecea printr-o perioada de criza politica, determinata de luptele interne ca urmare a stingerii dinastiei arpadiene (1301). Acest fapt a slabit exercitarea suzeranitati maghiare asupra formatiunilor politice de la sud de Carpati.

La aceasta se adauga si scadearea autoritati tatatilor (de la Nordul Mari Negre) asupra acestor teritorii, ca urmare a conflictelor pe care acestiea le aveau cu cnezatele rusesti si Lituania. Acestea au fost imprejurarileexterne favorabile unificari statele de la sud de Carpati.

Izvoarele istorice sunt sarace in privinta modului in care s-a realizat acest eveniment. Cert este ca in 1324. Carol Robert de Anjou il recunoaste pe Basarab (urmasul al lui Seneslau si Tihomir) ca domn. Autoritatea lui Basarab se intintea asupra Banatului de Severin, Olteniei, Munteniei, Munteniei de Vest si a unui teritoriu de la nordul gurilor Dunari (intregul teritorul dintre Nistru si Prut primind mai tarziu, numele de Basarabia). Recunoasterea lui Basarab ca domn poate fi pusa in legaturile si cu intentile regelui maghiar de a inlatura dominatia tatarilor din regiunea Dunari. Raporturile dintre voievodul roman si Carol Robert se vor inrautati, ca urmare a disputelor asupra Banatului de Severin. In septembrie1130, regele maghiar porneste expeditia militara impotriva lui Basarab, luand in stapanire cu acest prilej, teritoriul aflat in disputa. In aceste conditii, domnul ...

Bibliografie:

100 de Personalitati din Evul Mediu Romanesc" de Marin Matei

Popescu,paginile 22-25

"Istoria antica si medievala a romanilor"de Pascu Vasile,paginile 92-93

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Basarab I
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
940 cuvinte
Nr caractere:
5 272 caractere
Marime:
11.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
basarab, istorie
Predat:
la liceu
Sus!