Previzualizare referat:

Extras din referat:

Localizat in America centrala, la sud de Statele Unite ale Americii, Mexicul are o suprafata de 1972567 km2 si o populatie de 87, 9 mil loc cu o densitate de 41 loc/km2. Capitala si cel mai mare oras este Ciudad de Mexico (acesta fiind unul dintre cele mai mari orase al lumii). Mexicul are multe orase mari, cinci dintre ele fiind milionare : Ciudad de Mexico, Guadalajara, Netzahualcoyotl, Monterrey, Puebla. Toate aceste centre urbane sunt situate in podisul mexican.

Industria turismului s-a dezvoltat rapid, cu peste 5 mil de vizitatori pe an. Ruinele aztece din zona orasului Mexico sunt deosebit de populare, la fel si statiunile de pe coasta dintre care cea mai vestita este Acapulco. Ruinele Maiase precum si clima si vegetatia tropicala atrag vizitatorii in Yucan.

In prezent Mexicul este o tara infloritoare. Dar nici in trecut nu a fost o tara obisnuita ! Pe teritoriul mexican au trait numeroase civilizatii ce au devenit infloritoare si au atins apogeul inainte de venirea conchistadorilor spanioli. Aztecii Sub aceasta denumire au fost cuprinse adesea toate civilizatiile care au existat pe teritoriul mexican: olmeca (cei care au construit Piramida Laventa), xicalanca (au avut ca centru cultural Tenochtitlan, unde au construit Piramida Soarelui, Piramida Lunii in templul inchinat lui Quetzalcoatl), zapoteca si chichimeca.

Veniti din indepartatele regiuni nord-vestice (tinuturile Califor- niei, probabil), aztecii s-au stabilit pe Marele Podis Mexican, apoi pe malurile Lacului Texoco infiintand, in numai cateva decenii, un imperiu. In anul 1324 pun bazele capitalei, orasul-insula Tenochtitlan (Piatra Cactusului, actualul Ciudad de Mexico), oras ce nu avea egal, in acele vremi, in Europa, decat in Cordoba.

Prin absorbirea elementelor culturale ale popoarelor cucerite de ei, aztecii au cladit o civilizatie care atinsese apogeul la jumatatea mileniului al doilea al erei noastre, o civilizatie fundamentata pe mostenirea toltecilor si a poporului Mixteca-Puebla. Aztecii atinsesera un grad foarte inalt de specializare in inginerie, arta, arhitectura, matematica si astronomie. Conform calendarului aztec, anul avea 260 de zile si existau cicluri de cate 52 de ani. Este remarcabila indemanarea azteciilor in arta sculpturii, a prelucrarii metalului, in muzica si pictura. Agricul tura lor era foarte avansata, si de asemenea comertul. Aveau o organizare politica si sociala care se traducea in existenta castelor nobilime, preoti, soldati si negustori Cateva dintre orasele aztecilor au ramas ca marturie a puterii acelui imperiu de demult. Tenochtitlan este unul dintre orasele divine, consideransu-se un oras demn de locuinta zeilor. Marturia maretia lui se rasfrange din toate constructiile ramase pana astazi. Zeul orasului, celebrat in templu, era sarpele cu pene Quetzalkoatl.

Tenochtitlan era un oras divin si in acelasi timp foarte uman, unde oamenii venau din toate partile tarii sa se inchine zeilor: Valea Mexico, Puebla, Tlaxcala, Mixteca si regiunea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aztecii - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
809 cuvinte
Nr caractere:
4 492 caractere
Marime:
9.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
popor, cultura
Predat:
la liceu
Sus!