Artileria antiaeriană română în campania militară din anul 1942

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Campania anului 1942 a insemnat pentru artileria antiaeriana romana mari incercari in focul luptelor ce au avut loc cu aviatia inamica, indeosebi in apararea antiaeriana a trupelor terestre, care au actionat, in primul rand in batalia de la Co- Capacitatea de lupta a unitatilor de artilerie antiaeriana a fost, in anul 1942, in crestere prin numarul bateriilor de tunuri intrate in dotare si devenise operative sursa de inzestrare a contituit-o atat productia de interna cat si materialul livrat de germani. Acesta din urma a fost asigurat in baza protocolului incheiat la 30 aeriana german dispus in apararea Ploiestiului si zonei petrolifere, respectiv, 18 baterii de 88mm, 12 baterii de 20mm, 3 baterii de proiectoare, 3 companii baloane de protectie si reteaua de transmisiuni.

Forta combativa a regimentelor de artilerie antiaeriena a crescut, insa si prin primirea din productia interna de armament a 11 baterii de 75mm Vickers, dotate cu aparate centrale de tragere Bungescu, precum si a 7 baterii de 37 mm Rhm, toate fabricate la Uzinele Astra-Brasov, Arad, Cugir etc.

Tot in cursul anului 1942, au devenit operative inca 4 baterii de proiectoare 3 companii de baloane de protectie si 3 baterii Oerlikon.

pentru apararea obiectivelor de pe teritoriul national In cursul anului 1942, indeosebi in partea a doua a acestuia, desi frontul trupelor terestre a ajuns in zone foarte indepartate de granitele tarii, totusi inami- cul aerian a fost deosebit de activ. Astfel, amintind doar actiunile mai importante ale aviatiei inamice este ilustrativ faptul ca, de pilda, in luna mai 1942, atacurile sovietice ce s-au executat in zilele de 3, 4, 6, 8, 10, 20, 22, 24, 25 si 28 ale lunii au vizat lovirea unor localitati si dispozitive de lupta, printre care Sulina (18 bombe), Constanta (5 bombe), Tulcea inclusiv postul de comanda al Divizionul 13 artilerie antiaeriana cu 4 bombe si Valcov (9 bombe), Sf. Gheorghe si Tighina (6 bombe), la care s-au adaugat Nicolaev, Golta, Tiraspol si alte puncte sensibile din apropierea frontului.

Important de consemnat este faptul ca, la 12 iunie 1942, s-a executat pri- mul raid al aviatiei americane in spatiul aerian al Romaniei, vizand orasul Ploiesti cu un grup de 12 avioane de tipul B-24 venite din Sudan cu aterizare in- termediara la Cairo (actiunea denumita codificat HALPRO) Incepand cu 1august1942 denumirea unitatilor si subunitatilor de artilerie antiaeriana s-a modificat, gruparile numindu-se regimente, iar grupurile numindu- se divizioane de artilerie antiaeriena.

De remarcat este faptul ca, la 1 octombrie 1942, ca urmare a incalcarii de catre aviatia maghiara a spatiului aerian romanesc, din ordinul maresalul Ion An- tonescu, a luat fiinta Gruparea de artilerie antiaeriana Ardealul in compunearea Brigazii 1 artilerie antiaeriana cu misiunea de a executa apararea antiaeriana a centrelor si punctelor sensibile de la Brasov, Tohan, Fagaras si Resita. Batalia Stalingradului. Actiunile artileriei antiaeriene in timpul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Artileria Antiaeriana Romana In Campania Militara Din Anul 1942
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 108 cuvinte
Nr caractere:
12 808 caractere
Marime:
10.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!