Arta egiptului antic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai veche, lunga si impresionanta dintre civilizariile lumii antice s-a dezvoltat pe valea celui mai mare fluviu: Nilul. Arta egipteana este marcata de o puternica originalitate, dezvoltand toate formele, cea mai importanta dintre ele fiind arhitectura. Egiptul antic datoreaza bogatiile sale Nilului. Istoricul grec Herodot spunea: Egiptul este un dar al Nilului. Cultura celor 4 milenii i. hr. cu cea mai enigmatica dintre arte a fost cunoscuta in secolul XIX.

Piramidele. La inceput au fost construite din blocuri mari de piatra neslefuita, cu peretii exteriori in trepte. Mai tarziu au fost netezi si slefuiti. Piramida cea mai veche se afla langa Gizeh., la Sakar-Zoser. Cele mai multe piramide se afla pe platoul de la Gizeh unde se afla aprox. 80 piramide: Kafren, Mihelinos, Keops.

Mormintele hipogee. Se afla presarate de-a lungul vaii Nilului pe zeci de kilometri formand Valea Regilor/Reginelor/Nobililor/Artizanilor/Sclaviilor si a alte categorii sociale. Cea mai mare descoperire in V. Regilor a fost facuta la inceputul sec. XX-mormantul lui Tutankamon la 4 noiembrie 1922 de catre o echipa de arheologi conduse de englezul Carter. In camera mortuala s-a decoperit un sac de piatra in care se aflau inca 3 sacrofage din aur. In cel mai mic se afla lui Tutankamon pe a carui fata se afla o masca de aur. Acest tezaur se afla la muzeul national din Cairo.

2. KARNAK se afla la 3 km distanta Amonra realizat de Ramses al II lea este cel mai vast si mai mare complex arhitectonic-30 de hectare. In interior poate incapea catedrala Notre Dame. Templul lui Ramses al II lea avea dimensiuni impresionante 102m/53m cu 134 de coloane cu inaltimi de 23m iar diametrul de 15m unde aveau loc ritualuri religioase.

Sculptura Rond-Boss Bazo-Relief Tematica sculpturii e diversa incepand cu reprezentatia sculpturii de oameni, faraoni, zei si pasari.

Statuile rond-boss ce intruchipeaza faraonii sunt reprezentate in 2 pozitii: Pe tron cu picioarele lipite, cu bartele pe tron I n picioare, cu bratele pe piept, cu picioarele liptite, cu privirea inainte.

Sfinxul de 56m cu inaltimea corpului de 5m. Sub el a fost construit un templu.

Statuete: Din lemn: Ka-Aper, un demnitar, un toiag si cu piciorul stang in fata.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arta Egiptului Antic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
550 cuvinte
Nr caractere:
2 924 caractere
Marime:
31.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
egipt, arta
Predat:
la liceu
Sus!