Armata Maresalul Si Evreii De A M Stoenescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evreii din Romania se considerau parte integrata a poporului iudeu, Israel fiind patria lor.

Putini erau aceia care faceau din Romania patria lor.

Foarte mult timp evreii nu s-au constituit in minoritate nationala avand asupra lor imaginea unei existente provizorii pe teritoriul Romaniei, chiar daca aceasta dura chiar secole. Astfel erau migratori moderni desemnati emigranti pasageri. Unele state nu le cunosteau etnicitatea si erau considerati de aceiasi etnie cu statul in care locuiau.

Pe ideea neconstituirii ca minoritate au aparut legile de romanizare care vizau cotinuarea emigrarii si parasirea tarii de catre evrei in numar cat mai mare. Sute de mii de evrei au fost blocati in tari europene din Centrul si Estul continentului datorita opozitiei colonizarii Palestinei.

In 1945 Romania devenea centrul spiritual evreiesc al continentului ceea ce era un caz unic in Europa. Istoric vorbind dupa Marea Unire evreii au continuat sa vina in Romania. De aceea Statul roman identifica urmatoarele tipuri de evrei : cetateni ai Romaniei care au fost raniti, decorati, citati pentru acte de bravura in razboaiele tarii, precum si urmasii lor.

Evreii aflati in Romania in conditii clandestine, refugiati sau imigrati obisnuiti in cautare de loc stabil. Dimensiunea aproximativa a comunitatii evreiesti in 1941 este de 400. 000 de persoane, adica 2, 6-3, 0% din populatia tarii.

Un numar foarte mare de evrei lucrau in comert si asigurau circulatia monedei. Indepartarea evreilor nu facea din Romania o tara mai bogata. Aceste masuri au fost promovate de politicianismul de tip nou care dorea inlocuirea evreilor cu romanii. Intreprinzatorii evrei se indrepteu politic si economic spre Germania. Intre 1926-1939 venitul a sporit cu 8% in Romania. In 1937 Carol al II-lea a format un guvern bicefal format din : Octavian Goga si A. C. Cuza. Acest guvern a condus tara 44 de zile timp in care a fost data o lege care cauta sa anuleze tratatul prin care se impunea Romaniei impamantenirea evreilor. Aceasta lege nu a starnit decat un nou val de campanii antiromanesti. Acest guvern a elaborat o serie de legi antievreiesti foarte spectaculoase pe hartie, dar greu de aplicat in practica. Cateva dintre ele au fost : Decretul-lege pentru pierderea cetateniei romane; Decretul-lege pentru starea juridica a locuitorilor evrei din Romania. In acele vremuri Romania era obligata sa incetateneasca zeci de mii de evrei imigrati, iar legile nu aveau nici o solutie practica in rezolvarea situatiei.

Romania era de acord cu emigrarea evreilor in Palestina, dar nu si Marea Britanie si Anglia. America si Anglia aveau la baza o politica antisemita.

Decretul lege privitor la starea juridica alocuitorilor evrei din Romania numarul 2650/8 august 1940 Desi anuntat ca avand drept subiect evreii, s-a dovedit a fi Charta drepturilor romanilor.

Aceasta lege decreta solemn ca Romania este tara numai a romanilor si ca exista o distinctie intre notiunea de roman sau cetatean roman de ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 462 cuvinte
Nr caractere:
8 301 caractere
Marime:
11.97 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
armata, evrei
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Armata Maresalul Si Evreii De A M Stoenescu
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Iesita din razboi cu teritoriul aproape dublu si cu visul milenar infaptuit, Romania se confrunta...
Problema minoritatilor in istoria Europei si a statelor nationale, in general, nu este o noutate...
Istoria poporului nostru atesta cu puterea de convingere a faptelor ca agricultura a reprezentat...
Miscarea Legionara, Garda de fier, C. Z. Codreanu, constituiau in perioada dintre anii 1947-1989...
I. Ziarul Timpul acuzat in parlament Argument ... La 13 martie 1881 s-a consumat, in...
Sus!