Amintiri Din Viitor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Obiectul cartii. Cartea intentioneaza sa exploreze Arta Combinatorie inventata de catalanul Raymundus Lullus in ultima parte a secolului al XlII-lea, dupa ce - se spune -, lavirsta de patruzeci de ani, avusese o revelatie in peisajul salbatic si muntos din Palma de Majorca. El si-a numit descoperirea Arta, si aceasta a devenit repede cea mai complexa dintre mnemotehnicile Evului Mediu si Renasterii. Pe la 1250, cuceritorii musulmani care ocupasera Peninsula Iberica in secolul al VUI-lea fusesera in cea mai mare parte alungati din Spania si Portugalia, cu exceptia unei fisii inguste de teritoriu sud-vestic: Emiratul Granadei. Fascinatia Occidentului pentru cultura araba condusese la avintul scolas ticii in perioada de dupa cucerirea orasului Toledo in 1085 si, in acelasi timp, la redescoperirea Antichitatii. intilnirea dintre culturi fusese atit de plina de urmari pentru Occident, incit studiul culturii arabe in secolul al XlII-lea continea inca promisiunea multor revelatii. Lullus a invatat araba si avea ca secretar un maur.

Propunere de carte. Data prezumata a predarii: 31 decembrie 1991. Mai exista o propunere de o pagina dactilografiata la doua rinduri, in care termenul propus pentru predarea cartii este 31 decembrie 1992, si o versiune de 4 pagini dactilografiate la doua rinduri, datata 9 ianuarie 1991 (n. tr.) intre stinci, cer, si arbusti piperniciti, Lullus a realizat izbitoarea simplitate a limbii arabe, care se naste prin per mutari de grupuri a cite trei litere. Deoarece Dumnezeu a creat aceasta lume cu ajutorul formulelor matematice, urmeaza ca limba creatiei trebuie sa fi fost cuprinzatoare, si totusi inzestrata cu o simplitate stralucitoare. Lullus stia ca multe apocrife antice facusera deja afirmatia nedemonstrata ca o limba semitica - cel mai adesea ebraica sau caldeeana, care este aramaica - era limba divina, dar Lullus stia acum ca putea demonstra in mod stiintific asta.

Pentru a intelege semnificatia descoperirii lui Lullus ar trebui sa reamintim aici cum computerele de astazi simu leaza organisme si cadre sociale prin programe deschise, interactive. Numeroase limbi artificiale rezulta dintr-o regula de baza care se aseamana cu araba in sensul ca toate cuvin tele nu sint decit permutari a tnei consoane alese la intimplare. intr-una din ele, consoanele h-b-b au sensul dragoste, in alta, de exemplu, miros, in alta gifiit, iar in alta nu inseamna nimic. Cu mult inaintea computerelor si infor maticii, Lullus a avut ideea ca mintile umane functioneaza ca masini digitale, prin combinatii nesfirsite ce deriva dintr-un set simplu de reguli generative.

El a numit aceasta descoperire Ars Combinatoria. Era o forma a Artei Memoriei, asa cum s-a aratat in repetate rinduri, chiar si de catre Frances Yates {The Art of Memory si Lullus & Bruno), care totusi nu a reusit sa investigheze sistematic acest fapt. Moshe Idei a demonstrat de curind ca ideea nu deriva doar din descoperirea lingvistica a lui Lullus, ci si din ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amintiri Din Viitor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 130 cuvinte
Nr caractere:
10 431 caractere
Marime:
13.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!