Alba Iulia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numeroase izvoare atesta, inainte de a ne fi fost transmis numele sau prin documente istorice scrise, existenta pe acest teritoriu si in imprejurimile lui imediate, a unor asezari preistorice datand din mileniul al V- lea i. Ch.; in partea de nord a orasului s-a descoperit o importanta asezare neolitica (5000 - 1900 i. Ch. ), care a fost locuita de triburi de pastori si agricultori. In numeroase puncte de pe teritoriul orasului - La vii, Platoul romanilor - au fost scoase la iveala obiecte din epoca bronzului (1700 - 1000 i. e. n.). Demna de mentionat este si cetatea de pamant din epoca fierului, descoperita pe inaltimile din stanga Muresului, la Teleac (4 km spre nord-est de Alba Iulia). Aceasta cetate, datata pe la jumatatea mileniului I i. e. n. este fortificata cu valuri de pamant si santuri, ingloband un teren de aproape 30 ha. Aici, pe cursul mijlociu al Muresului a fost, probabil, un centru tribal tracic de seama. O ramura a tracilor va atinge in curand un apogeu politic, social si economic al acestor locuri si acestia sunt dacii. Ei pun bazele unei asezari puternice - APOULON - ce va inspaimanta mai tarziu lumea romana.

Istoria medie a orasului Alba Iulia incepe cu cetatea dacica de la Piatra Craivei - un masiv stancos ce domina orizontul dinspre nord - descoperita in ultimii ani. Vechiul Apoulon dacic era resedinta unui trib sau a unei uniuni de triburi care stapanea zona centrala a Muresului si o parte din muntii Apuseni. In perioada in care Imperiul traco-daco-get din veacul I i. Ch. se intareste si devine cel mai mare din Europa, dupa Imperiul Roman, Apoulon cunoaste o deosebita inflorire, ajungand unul dintre cele mai mari centre urbane ale Daciei, care a stat la limita epopeicei rezistente militare a dacilor, in fata invaziei romane. Primul razboi daco - roman, din timpul regelui Decebal a pus Apoulon-ul la grele incercari de ordin economic. In schimb, al doilea razboi, condus de Traian, care viza aici regiunea bogata si minele de aur si argint, i-a adus distrugerea definitiva.

In epoca romana, Apoulon-ul dacic devenit APULUM, cunoaste o mare dezvoltare. Primul nucleu al orasului, ale carui inceputuri trebuie puse imediat dupa anul 106 d. Ch., a fost castrul legiunii a XIII - a Gemina.

Pentru ca era propus drept un castru permanent, castrul de la Apulum a fost unul dintre cele mai mari din Dacia romana.

Construirea lui s-a facut pe o intindere de 30 de ha; forma sa era dreptunghiulara, conform arhitecturii militare romane. Caramizile purtau stampila legiunii a XIII - a Gemina.

Asezarile semiurbane - numite canabae - ale legiunii a XII - a Gemina s-au dezvoltat, primind sub imparatul Marcus Aurelianus (161 - 180 d. Ch. ) rangul de municipiu - Municipium Aurelium Apulense, iar sub Commodus (176 - 192 d. Ch. ) cel de colonie - Colonia Aurelia Apulensis, amintita intr-un numar insemnat de inscriptii, unde s-a stabilit mai apoi micul cartier Partos. Prin administratia impusa de Traian la Apulum s-a pus temelia organizarii ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 876 cuvinte
Nr caractere:
21 199 caractere
Marime:
227.94 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
alba iulia, istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Alba Iulia - Varianta 2
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Capitolul 1 MUNICIPIUL ALBA IULIA 1.1. Introducere Alba Iulia este un oras cu o mare...
1.1. Introducere Alba Iulia este un oras cu o mare rezonanta istorica si acest lucru constituie...
Fortificatia a fost denumita in proiectul lui Weiss "Fortificatia capitala de la Alba Iulia...
Municipiul Alba Iulia, resedinta judetului Alba, este situat la confluenta Ampoiului cu Muresul,...
Alba Iulia este un oras cu o mare rezonanta istorica si acest lucru constituie in principal si...
Sus!