Al II-lea Război Mondial în Europa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conflictul dintre aliatii europeni si alianta statelor fasciste s-a intins pe tot globul , atingand fiecare continent . Luptele desfasurate pe pamant , pe mare si in aer , au afectat atat pe civili cat si pe fortele armate .

Al II-lea razboi mondial a inceput pe data de 3 sept. 1939 , cand Aliatii (Anglia si Franta ) au declarat razboi Germaniei naziste , condusa de A. Hitler . Au facut acest lucru pentru Polonia , atacata de germani cu doua zile mai devreme , desi nu au intentionat sau nu au fost capabili sa iamasuri urgente . Polonia a fost invadata rapid de Blitzkrieg ( atac fulgerator ) . Dupa cum prevedea pactul nazisto-sovietic din august 1939 , armata sovietica s-a indreptat spre estul Poloniei , divizand teritoriul .

In iarna anilor 1939-40 , Anglia a fost o prezenta militara importanta in Franta , dar strategia Aliatilor a ramas defensiva . Aceasta era concentrata pe Linia Maginot , o portiune de fortificatii extinse de-a lungul intregii frontiere franceze cu Germania . Insa germanii nu au atacat , iar principalele actiuni din aceasta perioada de pseudo-razboi s-au desfasurat in est , unde Uniunea Sovietica a anexat cele trei republici baltice ( Lituania , Letonia si Estonia ) si , dupa un razboi de scurta durata , a ocupat o parte din Finlanda . In 1940 , Germania a ocupat Norvegia neutra si Danemarca , printr-un alt atac surprinzator .

Flota militara de la Dunkerque

Dupa o luna , fortele germane s-au napustit asupra Olandei si Belgiei , ocolind Linia Maginot , si din nou razboiul fulger s-a dovedit irezistibil . Armatele Aliatilor au fost retrase , dar o a doua ofensiva germana , chiar mai puternica , le-a blocat retragerea prin padurea Ardennes .

In cele din urma , peste jumatate de milion din trupele franceze si britanice au fost prinse in capcana in apropierea portului Dunkerque . 340 000 dintre acestia au fost salvati de englezii curajosi de pe o flota de vapoare si barci mici , pornita din M. Britanie pentru a-i ajuta .

Miracolul de la Dunkerque a ridicat moralul britanicilor , dar n-a facut nimic pentru a opri prabusirea francezilor . Un nou guvern francez condus de maresalul Petain , a recunoscut infrangerea , cerand un armistitiu care a fost semnat la 22 iunie 1940 . Ocupatia germana a persistat in N Frantei , in timp ce restul tarii era guvernat de la Vichy , de Petain , in calitate de conducator al unui nou stil de regim fascist . Desi aparent neutra , zona Vichy a colaborat cu Germania nazista ; multi francezi au refuzat infrangerea , iar un guvern francez liber a fost infiintat in exil , la Londra , de catre gen. Charles de Gaulle .

Acum Germania avea aliat si in Italia fascista , care invadase Franta deja slabita , manifestandu-si pretentiile asupra unor teritorii inainte de incetarea conflictului din Europa . Planul dictatorului italian Benito Mussolini avea sa esueze , de vreme ce Italia nu era una dintre marile puteri . Italia a fost umilita prin infrangeri repetate , iar germanilor , alianta cu Italia nu le-a fost de prea mare ajutor .

Cu toate acestea , in 1940 , Axa germano-italiana controla o mare parte din Europa continentala , sfidata doar de Imperiul Britanic . In M. Britanie , primul ministru Neville a fost demis si a fost inlocuit cu Winston Churchill in mai 1940 , a carui energie si discursuri inflacarate difuzate pe posturile de radio au contribuit la incurajarea natiunii . Desi "razboi total" era slogan german , de fapt Anglia si-a mobilizat toate resursele disponibile pentru razboi .

Totusi nimeni nu si-a imagnat cu adevarat ca Marea Britanie ar putea supravietui in cazul unei invazii germane de mari proportii . Deoarece siguranta britanica depindea de fortele navale si aeriene , in iulie 1940 Germania a lansat un atac hotarat pentru a castiga suprematia in aer . Lupta britanicilor a fost unul dintre cele mai eroice evenimente din timpul acestui razboi , condusa de RAF ( Fortele Aeriene Regale ) impotriva numarului superior de Luftwaffe . Pierderile Germaniei au fost substantiale , dar RAF s-au aflat pe punctul de a fi distruse in septembrie 1940 , cand Luftwaffe si-au schimbat tactica , concentrandu-se asupra bombardarilor pe timp de noapte . Desi "fulgerul" a provocat daune importante in Londra si in alte orase , amenintarea invaziei trecuse .

Campania nord-africana

Intre timp , razboiul se raspandise in zona mediteraneana si dincolo de aceasta , Italia invadand Grecia si luptand impotriva englezilor in N si E Africii . Infrangerile italienilor i-au determinat pe germani sa-i sprijine , izgonind o forta expeditionara britanica , iar gen. Erwin Rommel a fost trimis in Africa de N , pentru a spulbera rezistenta italiana . Rommel , in comandant stralucit a obtinut multe victorii spectaculoase cu ajutorul unui Afrika Korps , format din doua detasamente Panzer .

In estul Europei , Hitler si-a recrutat noi aliati , cucerind Iugoslavia , si in 22 iunie 1941 , a trimis trei milioane si jumatate soldati din trupa Axei , pentru a ataca Uniunea Sovietica . Pactul nazisto-sovietic , din 1940 , nu a fost decat un act strategic , deoarece Hitler considera URSS-ul drept cel mai mare dusman al Germaniei , respingandu-l pentru ca era centrul comunismului si dispretuindu-l pentru ca era popor de slavi , considerat "inferior" . Atacul l-a luat prin surprindere pe dictatorul comunist Iosif Stalin : acesta fuseseconvins ca Hitler nu ar risca un atac atata timp cat M. Britanie nu era cucerita . Aceasta a fost cu siguranta prima greseala incontestabila a lui Hitler , in ciuda marilor victorii ale sale , cand armate sovietice au fost in intregime distruse si inaintarea s-a facut

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Al II-lea Razboi Mondial in Europa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 862 cuvinte
Nr caractere:
10 432 caractere
Marime:
14.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
europa, razboi, state
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!