Al Doilea Război Mondial în Europa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conflictul dintre aliatii europeni si alianta statelor fasciste s-a intins pe tot globul, atingand fiecare continent. Luptele desfasurate pe pamant, pe mare si in aer, au afectat atat pe civili cat si pe fortele armate o

Al doilea razboi mondial a inceput in 3 septembrie 1939,cand Aliatii - Marea Britanie si Franta - au declarat razboi Germaniei naziste condusa de Adolf Hitler. Au facut acest lucru pentru Polonia, atacata de germani cu doua zile mai devreme, desi nu au intentionat sau nu au fost capabili sa ia masuri urgente. Polonia a fost invadata rapid de Blizkrieg - un ,,atac fulgerator", bazat pe o patrundere imediata a atacurilor masive (Panzers) si lupte aeriene. Dupa cum prevedea pactul nazisto-sovietic din august 1939, armata sovietica s-a indreptat spre estul Poloniei, divizand teritoriul.

In iarna anilor 1939-40, Marea Britanie a fost o prezenta militara in Franta, dar strategia Aliatiilor a ramas defensiva. Aceasta era concentrata pe Linia Maginot. O portiune de fortificatii intinse de-a lungul intregii frontiere franceze cu Germania. Insa germanii nu au atacat, iar principalele actiuni in timpul acestei perioade de ,,pseudo-razboi" s-au desfasurat in est, unde Uniunea Sovietica a anexat cele trei republici baltice (Lituania, Letonia si Estonia) si, dupa un razboi de scurta durata, au ocupat o parte din Finlanda. Simulacrul de razboi a luat sfarsit in 9 aprilie 1940, cand Germania a ocupat Norvegia neutra si Danemarca, printr-un alt atac surprinzator; o expeditie britanica la Narvik, in nordul Norvegiei, a avut un oarecare succes, dar in cele din urma a fost retrasa.

Flota militara

Dupa o luna, fortele germane s-au napustit asupra Olandei si Belgiei, ocolind Linia Maginot, si din nou ,,razboiul fulger" s-a dovedit irezistibil. Armatele Aliatilor au fost retrase, dar o a doua ofensiva germana, chiar mai puternica, le-a blocat retragerea prin padurea Ardennes.

In cele din urma, peste jumatate de milion din trupele franceze si britanice au fost prinse in capcana in apropierea portului Dunkergue. 34000 dintre acestia au fost salvati de englezii curajosi de pe o flota de vapoare si barci mici, pornita din Marea Britanie pentru a-i ajuta.

"Miracolul de la Dunkerque" a ridicat moralul britanicilor, dar n-a facut nimic pentru a opri prabusirea francezilor. Un nou guvern francez, condus de maresalul Petain, a recunoscut infrangerea, cerand un armistitiu care a fost semnat la 22 iulie 1940. Ocupatia germana a persistat in nordul Frantei, in timp ce restul tarii era guvernat de la Vichy, de catre Petain, in calitate de conducator al unui nou stil de regim fascist. Desi aparent de factura neutra, zona Vichy a colaborat indeaproape cu Germania nazista; multi francezi au refuzat sa accepte infrangerea, iar un guvern " francez liber " a fost infiintat in exil, la Londra, de catre generalul Charles de Gaulle.

Acum, Germania avea un aliat si in Italia fascista, care invadase Franta deja slabita, manifestadu-si pretentiile asupra unor teritorii inainte de incetarea razboiului in Europa. Planul dictatorului italian Benito Mussolini avea sa esueze, de vreme ce Italia nu era una dinre cele mai mari puteri. Italia a fost umilita prin infrangeri repetate,iar germanilor, aliata cu Italia nu le-a fost de prea mare ajutor.

Cu toate acestea, in 1940, Axa germano-italiana controla o mare parte a Europei continentale, sfidata doar de Imperiul Britanic.In Marea Britanie, primul ministru Neville Chamberlain a fost in mai 1940, a carui energie si discursuri inflacarate difuzate pe posturile de radio au contribuit la incurajarea natiunii. Desi "razboi total" era un slogan german, de fapt Marea Britanie si-a mobilizat toate sursele disponibile pentru razboi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Al Doilea Razboi Mondial in Europa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 409 cuvinte
Nr caractere:
11 929 caractere
Marime:
15.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
militar, ministru, invazie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Rotundu Petru,Sternioala Dora
Sus!