Al 2-lea Război Mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vechile cauze ale razboiului mondial trebuie cautate in deciziile asumate de conferinta de pace de la Versailles (v.) de la sfarsitul primului razboi mondial. Ele au stabilit o organizare a Europei din multe puncte de vedere nedreapta, mai ales impunand Germaniei un tratat de pace punitiv, fara a emite si instrumentele necesare pentru a fi respectat.Aceasta situatie, impreuna cu urmarile crizei economice din 1929 (v.), a favorizat ascensiunea la putere in Germania a lui A. Hitler, care-si propusese trei obiective; 1) eliminarea tuturor clauzelor Tratatului de la Versailles care puneau Germania in inferioritate fata de celelalte puteri; 2) unirea intr-un singur stat a tuturor germanilor, anexand Germaniei Austria si alte teritorii ale altor state (sudetii cehoslovaci) unde traiau minoritati germane; 3) crearea in Europa de est a unui spatiu vital (Lebensraum) colonizat de Germania, de unde sa-si procure produse agricole si materii prime.

In realizarea acestui program pretentiile lui Hitler asupra orasului liber Danzig si asupra coridorului polonez au furnizat pretextul razboiului, intrucat Marea Britanie si Franta, dupa multe cedari care au caracterizat precedenta faza politica (v. appeasement), au decis sa treaca de partea Poloniei in cazul unui atac german. Hitler, la randul sau, a pornit razboiul numai dupa ce s-a asigurat de neutralitatea URSS, obtinuta in urma pactului de neagresiune semnat de Molotov si Ribbentrop la Moscova pe 23,Vm. 1939. Prin urmatorul tratat (28.LX. 1939) cele doua puteri au divizat Europa de est in zone de influenta, mai ales impartindu-si Polonia si statele baltice (Lituania, Letonia, Estonia).

Aceasta a permis URSS sa-si mareasca teritoriul, recuperand regiunile pierdute dupa primul razboi mondial.

Razboiul in Europa (IX. 1939- VI. 1941)

In ciuda obligatiilor impuse de alianta, Franta si Marea Britanie nu au inceput operatiuni militare pentru a opri cucerirea rapida a Poloniei de catre germani, in timp ce URSS a declarat razboi Finlandei reusind sa o supuna in martie 1940 si ocupand apoi, in iunie urmator, Lituania, Estonia si Letonia.

Frontul de vest cu Franta, spre care se indrepta un corp expeditionar britanic, a ramas inactiv timp de opt luni, perioada care a fost numita "razboiul ciudat", pana la 9.IV. 1940, cand in mai putin de doua luni, Germania, utilizand fortele blindate, a ocupat mare parte din Franta. Aceasta, dupa evacuarea orasului Dunkerque de catre armata britanica, a cerut un armistitiu. in urma acestuia este impartita intr-o zona ocupata direct de Germania si alta libera, sub controlul guvernului colaboraponist al maresalului Petain (v. Vichy, regimul de la). Mussolini, constient ca fortele sale armate nu erau pregatite si ca regele, Biserica si unii membri ai ierarhiei erau ostili razboiului, dupa ce proclamase nonbeligeranta Italiei, dar convins ca deja conflictul se va incheia, a decis pe 10. V. 1940 sa intre in lupta de partea Germaniei, pentru a putea astfel sta la masa invingatorilor.

Singura impotriva lui Hitler ramanea Marea Britanie, unde Churchill, care se opusese politicii de appeasement, pe 10.V fusese numit prim-ministru. El a reprezentat dorinta de rezistenta a tarii, sprijinit de imperiu (si mai ales incepand cu realegerea la presedintie a lui F.D. Roosevelt) de SUA, care, chiar daca nu participa la operatiuni, sustinea in orice mod Marea Britanie, declarand explicit in Carta Atlantica (v.) ca doreste infrangerea Germaniei.

Hitler a incercat inutil sa ingenuncheze Marea Britanie prin masive atacuri aeriene (Batalia Angliei) pregatindu-se pentru invazie (Operatiunea Leul de mare). Si in Mediterana, ciocnirile aeronavale cu italienii si actiunile din Africa de nord s-au desfasurat in mod favorabil englezilor. Un nou front s-a deschis in Balcani, prin atacul lui Mussolini impotriva Greciei (X.1940): II Duce, iritat de instalarea trupelor germane in Romania si pentru ca era pus mereu in fata faptului implinit de catre Hitler, s-a decis sa-i plateasca cu aceeasi moneda si sa conduca un "razboi paralel". Trupele italiene nu au reusit, insa, sa-i infranga pe greci si Germania intervine in ajutorul Italiei ocupand in cateva saptamani atat Grecia, cat si Iugoslavia si demonstrand din acel moment ca aliatul sau se afla intr-o pozitie net subordonata.

Razboiul mondial (VI. 1941-XI. 1942)

Lui Hitler, pentru a deveni stapan al intregii Europe continentale, i se impuneau doua alternative: 1) sa elimine Marea Britanie din conflict, lovind in inima imperiului si lipsind-o de resurse si materii prime (mai ales petrol), printr-o manevra de inclestare din doua flancuri in Orientul Mijlociu si in Africa de nord. O astfel de actiune ar fi avut nevoie de doi ani, ingaduind americanilor si sovieticilor sa-si duca inainte procesul de inarmare si sa constituie o puternica amenintare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Al 2-lea Razboi Mondial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 799 cuvinte
Nr caractere:
27 941 caractere
Marime:
173.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
razboi, state, armata, conflicte
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!