Revoluția americană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Premisele revolutiei americane

Continentul american, descoperit la sfarsitul secolului al XV-lea, a fost colonizat, pe rand, de spanioli, portughezi si francezi. Primele colonii engleze din Lumea Noua se intemeiaza insa abia la inceputul secolului al XVII-lea.

Revolutia incununata de succes a celor 13 colonii americane a constituit pentru intreaga lume un eveniment important. Lovitura data puterii britanice a avut doar urmari de scurta durata, in schimb, dincolo de Atlantic lua nastere o tara noua -Statele Unite ale Americii.

Dupa victoria obtinuta in Razboiul de Sapte Ani (1756-63), Marea Britanie a devenit puterea dominanta in America de Nord. Francezii pierdusera pamanturile din Canada, iar in sud, de-a lungul coastei Oceanului Atlantic pana in Georgia, se intindeau cele 13 colonii britanice. Cu toate acestea, in scurt de timp, impotriva stapanirii britanice s-au ridicat tocmai colonistii.

Pana la sfarsitui secolului al 18-lea in cele treisprezece colonii exista o populatie de aproximativ trei milioane de locuitori, majoritatea de descendenta britanica.

Orasele erau mici dar prospere; Philadephia era cel mai mare oras, cu o populatie de 40 000 de locuitori, urmat de New York, cu 25 000 de lcuitori. In nords existau multi comercianti, pescari si vanatori, iar in sud predominau proprietarii de plantatii; ar cea mai mare parte a colonistilor erau fermieri independenti ce-si lucrau propriul pamant; ulterior acest grup a avut un rol special in desfasurarea revolutiei americane.

Criza social-politica si religioasa din Marea Britanie favorizeaza emigrarea in masa spre tinuturile Americii: de la 4.600 locuitori in 1630, populatia creste la aproape 3 milioane de locuitori in 1780, din care aproape un sfert sclavi negri.

Intemeiate de stat, de particulari, de societati comerciale sau religioase, coloniile nu aveau o organizare administrativa unitara si nici acelasi grad de dezvoltare economica. Cu toate ca principala ocupatie era agricultura, ea nu era practicata la fel peste tot. Astfel, in Nord exista mica proprietate, iar in Sud marea proprietate (plantatiile) pe care lucrau, in special, sclavii negrii.

In timp ce Nordul incepea procesul de industrializare si era dominat de principii democratice, in Sud aristocratia funciara ocupa inca un rol important in societate. Pe plan cultural se dezvolta mari si prestigioase institutii de invatamant: Havard la Cambridge, Yale la New Haven sau Academia din Philadelphia.

In acelasi timp creste din ce in ce mai mult monopolul englezesc asupra comeretului cu si din colonii. 'Actele de navigatie' impuneau ca marfurile din America sa fie transportate doar pe nave englezesti sau din colonii.

In mare masura produsele manufacturate proveneau din metropola. Aceste relatii inechitabile vor spori in curand adversitatea colonistilor fata de statul englez. In 1765, Parlamentul britanic, care nu continea nici un reprezentant al coloniilor, adopta 'Stamp Act' ('Legea Timbrului'), care este intampinata cu ostilitate si cu ferma hotarare de a se boicota toate produsele englezesti. Folosind acest boicot ca protest, liderii politici din colonii-care doreau obtinerea unei autentice autoguvernari - organizeaza manifestatii de impotrivire fata de Coroana. In 1773 are loc 'Partida de ceai de la Boston: tineri americani deghizati in indieni arunca in mare 300 de lazi de ceai importate din Anglia.

Masurile represive ale metropolei care nu au intarziat sa apara au constat in inchiderea portului din Boston si restrangerea libertatilor in Massachusetts. Astfel coloniile au primit un semn pe care-l asteptau de mult timp si se solidarizeaza convocand si primul Congres Continental(5 septembrie 1774).

Cauzele revolutiei sunt clar cristalizate: lipsa de drepturi de autoguvernare in America de Nord, concurenta neloiala intre producatorii locali si cei englezi, monopolurile comerciale ale Coroanei, abuzurile administratiei si armatei britanice etc.

Lupta pentru drepturi

Americanii erau obisnuiti sa aiba un cuvant de spus cu privire la propriile afaceri prin intermediul alesilor lor din corpul legistlativ, cu toate ca adeseori luau naster tensiuni intre acestia si autoritatole din Londra.

Guvernele britanice erau mult prea departe de America pentru a putea intelege nevoile colonistilor si oricum, efortul lor in acest sens era minim. Ca restul puterilor europene, britanicii vedeau coloniile doar prin prisma beneficiilor aduse tarii-mama, care le fondase si le protejase. Interesul lor era clar evidentiai de restrictiile severe impuse asupra comertului din colonii.

Americanii trebuiau sa importe toate bunurile de care aveau nevoie din Marea Britanie sau din alte colonii britanice; taxele puse asupra produselor straine erau mari tocmai pentru a impune cumpararea bunurilor similare de provenienta britanica.

Coloniile erau considerate furnizorii principali de materii prime pentru industria britanica; din aceasta cauza au fost impiedicate sa-si dezvolte industrii proprii care ar fi putut concura cu cele din tara mama. Avand in vedere abundenta de resurse si cresterea continua a numarului de colonisti si a fortei lor, situatia nu putea ramane pentru mult timp neschimbata.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia Americana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 203 cuvinte
Nr caractere:
24 707 caractere
Marime:
22.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Maria Ciobanu
Sus!