Emigrarea Evreilor în Timpul Regimului Ceaușescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Emigrarea evreilor din Romania spre Palestina de atunci si spre Israel astazi este un proces neintrerupt inca din secolul XVIII-lea. In perioada de tranzit, de dupa razboi, emigrarea a continuat, mai mult sau mai putin cu aprobarea autoritatilor, interesate sa indeparteze pe aceasta cale elemente neacomodabile, dar mai ales supravietuitori din lagarele de exterminare, indeosebi refugiati din alte tari aciuati in Romania .

Actiunea de rascumparare a prizonierilor este consacrata in codexul Iudaic sub paragraful "PIDION SVUIM". Evreul, ca individ, dar mai ales comunitatea au obligatia de a salva fratii aflati in pericol. Pentru rascumpararea lor se faceau dintotdeauna chete in vederea strangerii fondurilor necesare, dar si pentru a oferi-cat mai multora-posibilitatea de a lua parte activa la o fapta buna de prima importanta .

Istoria vanzarii evreilor sau inceputul "trocului" cu evrei contra bani sau marfa, este o noua directie ce trebuie plasata inca din timpul regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej. Trebuie precizat faptul ca in timpul regimului Gheorghiu-Dej (1948-1965) din Romania au emigrat 221.290 de evrei . ( pentru a contura o imagine privind populatia evreiasca din Romania, a se consulta recensamintele din perioada 1930- 2002- Anexa 1). Nu vom insista pe analiza acestei perioade insa trebuie precizate cateva informatii preliminare referitoare la vanzarea evreilor.

Inceputa prin mediatia unui negustor evreu din Anglia, originar din Romania, cu care avea relatii comerciale, Directia Generala de Informatii Externe (DGIE) a fost incurajata sa aduca valuta in schimbul unor vize de iesire pentru evrei. Contactele directe dintre generalul Marcu, din partea Romaniei si Saike Dan, din partea Israelului, s-au concretizat in contracte care se schimbau din cand in cand, pofta Romaniei fiind in continua crestere. Plata se facea in bani numerar, iar predarea lor se efectua cand la Viena, cand la Zurich sau chiar in Danemarca, crezandu-se ca astfel se pastreaza secretul . Evident, nu toti evreii s-au indreptat spre Israel, multi emigrand si spre state din apusul Europei, America de Nord si de Sud . Pentru Israel, in intervalul 15 mai 1948-1951 au emigrat din Romania 117.950 evrei, 1951 fiind anul de varf al emigratiei; apoi, intre 1952-1960 s-au impus restrictionari drastice pentru emigrare, cu toate acestea au mai plecat 32.462; intre 1961-1964 au plecat 63.549, in general pe criteriul reintregirii familiilor; intre 1965-1971 au emigrat alti 22.635 evrei, iar intre 1972-1979 - 18.418. Asa se face ca in urma recensamantului din 1977 au mai fost inregistrati in Romania doar 24.667 evrei, iar in 1992 cifra a coborat la 9000 . Pe parcurs, problemele privind aceasta afacere neonorabila nu au lipsit, iar amanuntele le vom trata in special pentru perioada regimului Ceausescu.

Probabil cea mai completa lucrare pe care o vom utiliza in demersul de fata , este lucrarea istoricului Radu Ioanid, Rascumpararea evreilor - Istoria acordurilor secrete intre Romania si Israel, publicata la Editura Polirom in anul 2005. In realizarea acestei lucrari, autorul a beneficiat de accesul la "documente ultrasecrete, care oficial nu exista" din Romania cat si la documente din Israel pentru a contura acesta pagina sensibila din istoria Romaniei . De asemenea alaturi de alte surse documentare, cartea lui Ion Mihai Pacepa, Orizonturi Rosii confera o sursa documentara des utilizata in lucrarea de fata.

Cand Nicolae Ceausescu a ajuns la conducerea tarii, in anul 1965, practica vanzarii evreilor era de mult inradacinata la varful ierarhiei comuniste romanesti, dezvaluie Tesu Solomovici in cartea sa, Istoria evreilor din Romania, 2000 de ani de existenta .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Emigrarea Evreilor in Timpul Regimului Ceausescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 186 cuvinte
Nr caractere:
21 268 caractere
Marime:
1.34MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
emigrare, regim, ceausescu, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!