Cruciada a 4 a

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cruciada a patra – scurt rezumat

Papa Inocenţiu al III-lea a început să propovăduiască organizarea unei noi cruciade în 1198. O armată cruciată condusă de contele italian Bonifaciu de Montferrat a negociat în 1200 cu Dogele Veneţiei pentru transportul cu corăbiile a 33.500 de cruciaţi spre Egipt. Când, în 1201, o armată de mai mici dimensiuni nu a putut plăti preţul original, venţienii le-au propus cruciaţilor să atace în schimb portul Zara din Dalmaţia, o fostă proprietate veneţiană, acum sub stăpânirea regelui Ungariei Emeric.

Între timp, Papa Bonifaciu s-a întâlnit cu Alexius al IV-lea Angelus, fiul al bazileului de curând detronat, Isaac al II-lea Angelus. Alexius s-a oferit să reunifice biserica bizantină cu cea catolică, să plătească uriaşa notă de plată a cruciadei şi să se alăture expediţiei din Egipt cu o armată numeroasă, dacă soldaţii occidentali s-ar fi îndreptat mai întâi spre Constantinopol şi l-ar fi repus pe tron pe tatăl său. Bonifaciu a fost de acord, iar Alexius s-a întors împreună cu papa ca să se alăture flotei cruciate la Corfu. Flota a ajuns la Constantinopol la sfârşitul lui iunie 1203, iar cruciaţii au ocupat oraşul pe 12 aprilie 1204.

Imperiul a fost împărţit între Veneţia şi liderii cruciaţi, ultimii înfiinţând Imperiul Latin al Constantinopolelui. Practic, niciun un cruciat important nu au mai ajuns în Ţara Sfântă, iar Imperiul Latin – un stat artificial profund instabil – a secătuit de energia religios-militară a Europei Occidentale. A patra cruciadă a lăsat o moştenire amară a sentimentului de trădare a coreligionarilor greci de către catolicii occidentali, ca şi a tăierii oricăror punţi pentru reconcilierea Bisericii Romano-Catolică cu cea Ortodoxă.

Cruciada a patra a fost ultima cruciadă importantă care a mai fost controlată direct de papalitate. Cruciadele care au urmat au fost conduse de monarhi individuali, fiind direcţionate în principal împotriva Egiptului, doar una dintre ele, (cruciada a şasea) reuşind să readucă Ierusalimul sub controlul creştinilor.

Cruciada a patra – dezbatere pe larg

1 Contextul general

2 Asediul oraşului Zara

3 Diversiunea spre Constantinopol

4 Următoarele atacuri asupra Constantinopolului

5 Cucerirea Constantinopolului

6 Urmări

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cruciada a 4 a.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 818 cuvinte
Nr caractere:
18 246 caractere
Marime:
16.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!