Sistemul elecoral in constitutia din 1938

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE:

Prezentul articol isi propune sa cerceteze evolutia legislatiei electorale incepand cu Constitutia din 1938, schimbarile ce au avut loc o data cu promulgarea acesteia, dar si avantajele si dezavantajele pe care le-a adus aceasta; pentru a analiza in ce masura prevederile legale au dus la cresterea corpului electoral si implicit la dezvoltarea democratiei romanesti in aceasta perioada.

Procesele electorale au intrat in cotidianul vietii publice romanesti, insa evolutia acestui fenomen, dar mai ales a legislatiei electorale, nu a fost una liniara si nici lipsita intotdeauna de regrese. In cursul celei de-a doua jumatati a veacului al XIX-lea si prima parte a secolului XX, asistam la modificari ale sistemului electoral si, de asemenea, la o crestere a numarului de alegatori. Alegerile intra, treptat, in viata de toate zilele, ele tinzand sa devina parghia principala a noii vieti politice moderne.

Totodata, este limpede ca in aceasta perioada alegerile au reprezentat un mijloc de educatie politica si, dincolo de aspectele caragialesti, ceea ce avea loc in spatiul romanesc nu se deosebea cu mult de viata politica, din acea vreme, din tari mai evoluate. In comparatie cu marile imperii vecine, evolutiile romanesti au avut, la parametrii epocii respective, un aspect modern si in mare masura democratic.

CONSTITUTIA DIN 1938

Constitutia Regatului Romaniei din 24 februarie 1938 a fost actul normativ fundamental care a fost in vigoare pe timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea. A fost elaborata de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice. Constitutia din 1938 se intemeia pe critica regimului de partide si pe doctrina corporatismului.

In urma crizei aparute la alegerile din 1937 cand niciun partid nu a obtinut majoritate, Carol al II-lea, a dezvoltat un regim de guvernare personala, infatisand o noua constitutie la 20 februarie 1938 printr-o proclamatie. Poporul se exprima intre un plebiscit, in care votul s-a facut prin declaratie verbala, consemnata pe liste separate cu cei ce votau pentru si cei ce votau contra.

Asemeni statutului dezvoltator din 1864 Constitutia din 1938 a fost supusa unui plebiscit desfasurat sub stare de asediu, menit sa desfiinteze moartea democratiei si inaugurarea autoritarismului.

Constitutia este promulgata de Carol al II-lea prin Decretul Regal numarul 1045 din 27 februarie 1938, iar o luna mai tarziu, regele avea sa suprime si partidele politice. Se formeaza partidul unic, Frontul Renasterii Nationale, devenit in 1940 Partidul Natiunii. Noua Constitutie reprezenta un abuz, numai emana de la natiune, ci de la puterea executiva si nu fusese adoptata prin proceduri de revizuire.

Contextul:

Domnia lui Ferdinand avea sa fie umbrita de criza dinastica declansata de Carol, fiul lui Ferdinand si al Mariei, mostenitor al tronului si primul Hohenzollern nascut pe pamant romanesc. Carol avea un comportament care devia de la obligatiile sale oficiale, manifestat inca din timpul razboiului, cand isi parasise regimul din Moldova pentru o femeie, dar apoi isi reia prerogativele, la insistentele regelui. Intre timp el mai are si alte aventuri, fiind supranumit regele playboy, de catre istorici.

In 1925 a intalnit-o pe Elena Lupescu la Paris si ramane cu ea in strainatate, renuntand la prerogativele de mostenitor. Astfel, in 1926 Parlamentul l-a proclamat ca succesor al regelui pe Mihai, fiul lui Carol si al Elenei de Grecia.

Moartea neasteptata a lui Ferdinand din 1927 lasa Romania Mare fara monarh. Acest fapt a fost rezolvat prin formarea unei Regente, alcatuita din 3 persoane, care va prelua prerogativele regale cat timp Mihai e minor.

Sprijinit de opozitie (PNT), in 1930 Carol revine in Romania, isi detroneaza fiul si se proclama rege sub numele de Carol al II-lea. Domnia lui va reprezenta o noua etapa in evolutia monarhiei. Abil si ambitios, suveranul se amesteca in viata politica, urmarind preluarea efectiva a puterii in stat si inlocuirea regimului bazat pe partide politice. Pentru atingerea acestui scop, Carol al II-lea a intretinut frictiunile dintre partide, precum si cele din interiorul lor, a incurajat guvernarea prin decrete-legi, ignorand rolul Parlamentului, a permis folosirea cenzurii si s-a folosit de miscarea legionara.

Acest fapt s-a reflectat in alegerile din noiembrie 1937, cand niciunul dintre partide nu a obtinut majoritatea necesara formarii guvernului. In acest context, in februarie 1938 Carol al II-lea instaureaza monarhia autoritara, atribuindu-si puterea executiva si legislativa. Baza acestui regim va fi noua constitutie.

Bibliografie:

- CURSURI, MOMOGRAFI, ARTICOLE:

1. Dr. Razvan Victor PANTELIMON, EVOLUTIA LEGISLATIEI ELECTORALE ROMANESTI (1864-1938) Analele Universitatii ,,OVIDIUS" - Seria Istorie , Volumul 6, 2009

2. Lector univ. Puran Andra-Nicoleta, Drept electoral- Curs Universitar, Ed. Universitatii din Pitesti,

3. Art. 32 din Constitutia Romaniei din 1938

4. Art. 31 din Constitutia Romaniei din 1938

- SURSE VIRTUALE:

5. https://www.referatele.com/referate/istorie/online2/Constitutia-de-la-1938-referatele-com.php

6. https://www.researchgate.net/publication/342897977_Daca_vom_lua_in_consideratie_trecutul_oricarui_stat_constitutional_constitutional_mai_ales_unul_tanar_ca_al_nostru_de-abia_iesit_din_-Incercare_de_analiza_comparativa_a_Constitutiei_din_1991_in_raport

7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Constitu%C8%9Bia_Rom%C3%A2niei_din_1938

8. https://www.ebacalaureat.ro/c/activitatea-regala-si-constitutia-din-1938/1181

9. https://www.referatele.com/referate/istorie/online2/Constitutia-de-la-1938-referatele-com.php

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 322 cuvinte
Nr caractere:
18 486 caractere
Marime:
623.57 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Romanilor
Data publicare:
03.04.2022
Structură de fișiere:
  • Sistemul elecoral in constitutia din 1938.docx
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea din Pitesti din Pitesti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept Electoral
An de studiu:
II
Profesorului:
Andra Puran
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Cursul I 1. MODALITATI DE DETERMINARE Sl DEFINIRE A POLITICULUI- 1.1. Elemente...
Sectiunea 1. Aparitia institutiei Parlamentul s-a impus ca realitate teoretica si practica in...
Sus!